Za šest godina izvršeno je 10.792 krivičnih dela i prekšaja na štetu policajaca 1Foto: A. L./Danas

U Novom Sadu prilikom policijske potere i preduzimanja policijskog ovlašćenja u skladu sa zakonom 3. decembra oko 23 časa lakše su povređena dva policijska službenika, saopštilo je Strukovno udruženje policije.

Prema podacima kojima raspolaže Strukovno udruženje policije u periodu od 2016. do oktobra 2022. godine zabeleženo je 605 krivičnih dela iz člana 322. Krivičnog zakonika Republike Srbije (KZRS) – Sprečavanja službenog lica u vršenju službene radnje, 2.354 krivična dela Napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti iz člana 323. KZRS i 7.833 krivična dela Ometanja službenog lica u vršenju službene dužnosti iz člana 22. Zakona o javnom redu i miru, u istom periodu, navedeno je u saopštenju.

Sa zbirom na broj od 10.792 krivičnih dela izvršenih na štetu policijskih službenika, generalno je iz godine u godinu povećan broj sprečavanja, napada i ometanja policajaca u vršenju službene dužnosti, odnosno radnje.

Strukovno udruženje policije stoga apeluje na sve građane da postupaju po nalozima, upozorenjima, kao i naređenjima policije, te da svojim činjenjem ili nečinjenjem ne ometaju i ne sprečavaju rad policajaca i ne mešaju se u intervencije policije.

Posebno apelujemo na ministra unutrašnjih poslova, Vladu Republike Srbije i pravosudne organe da pooštre kaznenu politiku, budu efikasniji u gonjenju izvršioca ovih krivičnih dela, kako bi se pored efektivnog procesuiranja delovalo i generalnom prevencijom na druge potencijalne izvršioce a ujedno i zaštitili policijski službenici.

Očekujemo stoga hitnu reakciju sa konkretnim merama a ne dobro poznatu frazu da je policija reprezent državnosti i da niko ne sme da napada policajce a da ostane samo negativna statistika i medijska hajka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari