Za unapređenje kvaliteta rada šest instituta 14 miliona evra 1Izvor: Ministarstvo prosvete

Za transformaciju šest instituta izdvojeno je 14 miliona evra, kroz Projekat akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Republici Srbiji (SAIGE).

Projekat se finansira i realizuje u saradnji naše države sa Svetskom bankom i Evropskom unijom, sa ciljem dodatnog ulaganja u nauku, tehnološki razvoj, inovacije i inovativno preduzetništvo.

U ovom projektu učestvuju: Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Institut za fiziku, Institut za primenu nuklearne energije INEP, Elektrotehnički institut Nikola Tesla, Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada i Institut za međunarodnu politiku i privredu, rečeno je Danasu u Ministarstvu prosvete.

Ministarstvo snažno podržava izvrsnost u nauci i posvećeno je dugoročnom obezbeđivanju kvaliteta naučnoistraživačkog rada, izjavio je Branko Ružić, ministar prosvete i nauke, prilikom današnjeg potpisivanja Memoranduma o razumevanju u cilju pružanja podrške procesu transformacije instituta koji obavljaju naučnoistraživačku delatnost.

„Kako bi smo osigurali kvalitet naučnoistraživačkog rada neophodno je da ojačamo naučnoistraživačke organizacije. Zato je Vlada Srbije i stvorila preduslove za transformaciju naučnoistraživačkih instituta koji podrazumevaju: jačanje kapaciteta instituta kroz ekspertsku podršku, obuke i uključivanje u relevantne međunarodne naučne mreže, podršku u transferu tehnologije i naučnoistraživačkih rezultata i unapređenje strateške infrastrukture“, kazao je Ružić.

Govoreći o značaju projekta, koji je počeo u maju 2020. godine, Viktor Nedović, direktor projekta SAIGE, istakao je da se realizacija odvija kroz tri komponente koje obuhvataju: dalju reformu naučnoistraživačkog sektora, podršku programa Fonda za nauku i jačanje saradnje sa srpskom dijasporom, kao i podršku novom Programu Akceleracije Fonda za inovacionu delatnost.

Pored toga iz ovih izvora podržava se dalje sprovođenje Strategije pametne specijalizacije i održavanje kontinuiranog dijaloga sa zainteresovanim stranama kako bi mere podrške imale veći efekat.

Ministarstvo je u 2020. godini sprovelo proces vrednovanja instituta koji obavljaju naučnoistraživačku delatnost na osnovu upitnika u kome su instituti sami procenili trenutno stanje i ključne prilike za unapređenje.

Instituti su se takođe izjasnili o tome da li žele da na dobrovoljnoj osnovi nastave dalje učešće u procesu koji podrazumeva spoljnu međunarodnu ekspertsku procenu i pripremu plana transformacije.

Nakon izjašnjavanja usledila je selekcija i odabrana je prva grupa od šest instituta koja je nastavila učešće u daljem procesu. Krajnji rezultat ove faze su planovi transformacije usaglašeni sa rukovodstvima instituta.

„SAIGE projekat je od velikog značaja ne samo za Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo već i za sve učesnike pa i samu naučnu zajednicu Srbije jer kroz ovu podršku u smislu transformacija naučnih instituta imamo veću šansu da se uključimo u globalne tokove kako nauke tako i ekonomije“, istakla je  Jelena Begović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari