Za vikend treća konferencija hispanista Srbije u Novom Sadu 1foto: Vukašin Živaljević

Treća konferencija hispanista Srbije HISPSERB 2022 održaće se u subotu i nedelju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Na kongresu će učestvovati preko pedeset izlagača, među kojima su profesori, istraživači, prevodioci i studenti master i doktorskih studija, uz četiri plenarna predavača, prof. dr Dalibora Soldatića sa Univerziteta u Beogradu, prof. dr Norma Kuevas Velasko sa Univerziteta u Verakrusu u Meksiku, prof. dr Maja Šabec sa Univerziteta u Ljubljani i prof. dr Sesar Dijes Plasa iz Instituta Servantes u Beogradu.

Uz izlaganja na temu španskog jezika, hispanskih književnosti i kultura, prevođenja, transkripcije, muzike, kinematografije i drugih tema, biće održana i dva okrugla stola o nastavnim iskustvima u vreme pandemije i prevođenju savremene iberoameričke književnosti.

Biće predstavljeni i projekti LITPRAX – Književnost u praksi, CIBAM-CLACSO – Latinska Amerika i Balkan, kulturne i društvene veze i ELASOC – Latinoamerički pisci u evropskim socijalističkim zemljama u doba Hladnog rata.

Otvaranju će prisustvovati ambasadori Španije i Meksika u Srbiji Raul Bartolome Molina i Karlos Feliks Korona, otpravnik poslova Ambasade Argentine u Beogradu Havier Antranik Ćalijan. Kongres će otvoriti dekanica Filozofskog fakulteta prof. dr Ivana Živančević Sekeruš.

Konferenciju organizuju Lektorat za španski jezik i Iberoamerički centar Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost AP Vojvodine, ambasade Španije, Meksika i Argentine u Srbiji, Udruženje profesora španskog jezika Srbije, Društvo hispanista Srbije, Institut Servantes i drugi.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari