Za zimu potrebna maksimalna disciplina toplane u Zrenjaninu i samih građana 1Foto: M. Pudar/Danas

Šta je sve potrebno za sigurno i kontinuirao snabdevanje građana Zrenjanina toplotnom energijom predstavljeno je na sastanku u Gradskoj kući u Zrenjaninu, gde je tim inženjera JKP Gradska toplana i Panonske TE-TO, koje pripadaju JP EPS,  predstavio plan potrošnje gasa za zimski period.

Kako se moglo čuti, zimski period će ove godine zahtevati maksimalnu disciplinu kako gradske toplane, tako i samih građana.

Planirano je da se u rad pusti Termoelektrana – toplana Zrenjanin, kako bi se u predstojećem zimskom periodu kogeneracijskim postupkom maksimalno iskoristila potrošnja gasa, odnosno došlo do ekonomičnije cene snabdevanja JKP Gradska toplana toplotnom parom.

Tokom sastanka predočene su prednosti rada TE-TO u kombinovanom režimu, odnosno proizvodnji električne energije sa isporukom toplotne energije sistemu daljinskog grejanja, u smislu povećanja energetske efikasnosti, smanjenja potrošnje gasa i poboljšanja situacije na distributivni sistem električne energije Zrenjanina i šire okoline.

Navedeno je da je obavljen probni rad TE -TO  i najavljeno da će ona verovatno buti u radu od decembra ove godine do februara 2023. godine,

Daljinsko grejanje u Zrenjaninu koristi oko 7.000 domaćinstava a potrošači se već godinama žale na lošu uslugu i visoke cene. U međuvremenu oko 500 korisnika uspelo je da se isključi sa mreže.

Mnogo veći broj potrošača u Zrenjaninu je na gasnoj mreži, gde je priključeno 23.000 domaćinstava ali o tome kako će njima biti ove zime i da li će biti gasa i po kojoj ceni, nema za sada ni reči.

Sudeći po praznim stovarištima ogreva, puno Zrenjaninaca grejaće se predstojeće zime na drva. Na ovdašnjim stovarištima jagma za ugljem i ogrevnim drvetom traje mesecima, zbog čega sve količine ogreva planu odmah po istovaru.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari