Privredna Timočke Krajine bila je prošle godine bolja od srpske, jer je jedino u ovom delu naše zemlje zabeležen rast industrijske proizvodnje od 5,9 odsto i suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni u iznosu 69 miliona dolara. Za isto vreme u Srbiji je industrijska proizvodnja bila manja 2,9 odsto nego 2011. godine – čulo se na sednici Upravnog odbora Regionalne privredne komore u Zaječaru.

Najveći rast, ako se posmatra po sektorima, od čak 11,8 odsto, ostvaren je u oblasti rudarstva i za to je zaslužno dobro poslovanje Rudarsko topioničarskog basena Bor. U prerađivačkoj industriji i proizvodnji električne energije zabeležen je znatno manji procenat rasta, 4,9 odsto, konstatovali su prilikom razmatranja rezultata poslovanja timočke privrede početkom aprila, članovi Upravnog odbora RPK Zaječar.

Na rusko, nemačko, italijansko, češko, slovačko i rumunsko tržište plasirana je roba u vrednosti 412,6 miliona dolara, čime je prošlogodišnji izvoz bio 1,8 odsto veći od ostvarenog u 2011. Posmatrano po okruzima, u ukupnom izvozu sa područja zaječarske komore privreda Borskog okruga učestvovala je sa 70,3 odsto, pošto je izvezla robu vrednu 290 miliona dolara, dok su privrednici iz Zaječarskog okruga prošle godine ostvarili izvoz vredan 122,7 miliona dolara. Ovom prilikom se čulo i da su u spoljnotrgovinskoj razmeni zabeležena pozitivna kretanja, s obzirom da je u borskom i zaječarskom okrugu minule godine izvoz bio veći od uvoza. Naime, uglavnom iz Rusije, Bugarske, Holandije, Belorusije, Italije, uvezeno je u vrednosti od 343,6 miliona dolara, što znači da je timočka privreda prošle godine zabeležila suficit u robnoj razmeni sa inostranstvom u iznosu 69 miliona dolara. Jedino što na ove ohrabrujuće rezultate baca senku je prisutna nezaposlenost, pošto je na teritoriji oba okruga u radnom odnosu tek nešto više od 50.000 ljudi, a nezaposlenih je 27.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari