Tokom uskršnjih praznika otvoren je malogranični prelaz kod Jaše Tomića, a slobodni prelasci granice za žitelje ovog pograničnog dela Banata, stanovnike srpske opštine Sečanj i rumunske županije Fenj, trajaće do petka, 9. aprila.

Praznik je iskorišćen za posetu rodbine, ali i nabavku prehrambenih proizvoda. Gosti iz Rumunije uglavnom su dobri kupci i ispraznili su rafove prodavnica u Jaši Tomiću, dok stanovnici srpskih mesta u opštini Sečanj prelaze na rumunsku stranu radi kupovine benzina koji je u susedstvu jeftiniji za 10 odsto. Trgovci sa obe strane granice trljaju ruke, a meštani se nadaju da će tako ostati i kada malogranični prelaz postane međunarodni.

– Svi smo zadovoljni, posebno trgovci. Rumuni mnogo kupuju, pred praznik je promet u prodavnicama dupliran. Siguran sam da će za sve nas biti mnogo bolje kada prelaz postane međunarodni i kada bude radio svakodnevno – kaže Nikola Milošević, vlasnik prodavnice mešovitom robom u Jaši Tomića.

Rumunski državljani u Jaši Tomiću kupuju sve proizvode, a razlog nisu samo cene koje su slične rumunskim već i činjenica da im je ovo srpsko selo bliže dok bi do prvih marketa u Temišvaru morali da prevale 40 kilometara.

Kako je najavljeno, međunarodni granični prelaz u Jaši Tomiću finansiran je iz donacija Evropske unije, ali i Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine. Preko punkta Jaša Tomić – Fenj vodi najkraći put od Novog Sada do Temišvara. Upravo se završava asfaltiranje i proširenje deonice od Jaše Tomića do granice, a zvanično otvaranje je planirano za kraj aprila.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari