Na području Srebrenice i Bratunca juče je na Petrovdan obeležena 17. godišnjica velikog stradanja 3.267 Srba iz srednjeg Podrinja u Republici Srpskoj, koje su muslimanske oružane snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, ubile tokom ratne 1992. i 1993. U srebreničkom selu Zalazje služen je parastos za nastradale Srbe iz ovog i sela Sase, Biljača i Zagoni.

Članovi porodica, prijatelji, saborci nastradalih, te predstavnici vlasti položili su vence i palili sveće na spomen obeležja u ovim selima u kojima je 12. jula 1992. ubijeno 69 srpskih civila i vojnika, 70 ranjeno, a kao nestalo se vodi još 18 osoba. Okupljeni građani juče su ponovo zatražili pravdu za srpske žrtve i odgovornost počinilaca zločina nad Srbima ovog kraja za koje još niko nije odgovarao.

Ukazano je i na neobjektivnost i tendencioznost rada Haškog tribunala, Tužilaštva i Suda BiH koji godinama drže predmete i ne pokreću sudske postupke u vezi sa stradanjima Srba, čekajući da svedoci pomru kako bi zločinci bili oslobođeni usled nedostatka dokaza. Cveće na spomen obeležje u Zalazju položila je delegacija Narodne skupštine Republike Srpske (RS) i Vlade RS, koju je predvodio ministar rada i boračko-invalidske zaštite Rade Ristović, delegacije Boračke organizacije RS i opštinskih boračkih organizacija Srebrenice i Bratunca, srpskih poslanika u parlamentu BiH, Crvenog krsta RS, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Operativnog tima za traženje nestalih RS, kao i predstavnici opština Srebrenica i Bratunac. U organizaciji odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade RS juče u 15 časova na Vojničkom groblju u Bratuncu otkriven je i osveštan novopodignuti centralni Spomen krst, nakon čega je služen parastos za 3. 262 srpske žrtve iz regije Birač. Sat vremena kasnije nakon obraćanja zvaničnika RS, u Kulturnom centru u Srebrenici održan je duhovno-umetnički program.

Incidenti tokom pomena

Senku na obeležavanje godišnjice bacila je grupa mladića u majicama Draže Mihajlovića koji su pravili incidente. Grupa momaka u crnim majicama na kojima se nalazio lik Draže Mihailovića, koja je navodno došla sa Kosova, šetala se tokom dana ulicama Srebrenice i Bratunaca. Mladići su skinuli zastavu BiH sa zgrade Opštine Bratunac i izgazili je, a zatim su se uputili do jednog lokala čiji je vlasnik Bošnjak i vređali ga. Policija koja je obezbeđivala duhovnu akademiju u Kulturnom centru u Srebrenici, nije reagovala, a Miladin Dragičević, savetnik premijera RS Milorada Dodika izjavio je da je ogorčen zbog ovih postupaka koji nisu smeli da se dogode kada se odaje pošta poginulim ljudima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari