Zaječar je bogat česmama, ali malo ko od građana može da na njima utoli žeđ 1Foto: M.S. / Danas

Česma kod Osnovne škole “Ljubica Radosavljević – Nada” u Zaječaru već mesecima izgleda kao mini smetlište. Od vode koja se razliva po platou se ne može prići. Razlog je, kažu stanari ovog dela grada, što se okolo baca smeće, a i zapušen je odvod.

Ako je Zaječar po nečemu poznat, onda su to sigurno arteske česme. Više od 40 njih godinama su mesta gde se Zaječarci susreću i rastaju i one se doživljavaju kao blago ovog grada.

Ipak, da stvar nije tako idilična govori podatak da stanari dela Zaječara kod škole “Ljubica Radosavljević – Nada” već mesecima imaju problem – ne ne mogu da priđu česmi od smeća i vode oko nje.

Tvrde da su zvali su nadležne, ali problem nije rešen. Ili, može se reći, samo delimično.

“Kako da zahvatimo vodu? Potreban nam je čamac da priđemo česmi! I kada zovemo komunalne službe, oni očiste, ali za par dana sve je isto”, kaže za Danas građanka koju smo zatkli kod česme, a koja je želela da ostane anonimna.

Da stvar bude gora, brojna dece svakodnevno su oko česme za vreme velikog odmora i mnogi roditelji se plaše da se ne zaraze jer je okolina puna ustajale vode i smeća.

Prema rečima naše sagovornice, danima se oseća neprijatan miris jer je očigledno odvod pored česme zapušen, pa voda nema gde da ode. Njen komšija penzioner, koji je želeo takođe da mu se ime ne pominje, dodaje:

„To bi, verujem, neko od nadležnih trebalo da popravi ili očisti od nakupljenog smeća. Ovo je bruka za naš grad. Zar se tako čuvaju česme? Posebno što ova predstvalja opasnost za sve nas koji živimo u njenoj blizini“, ogorečen je naš sagovornik.

Istovremeno, Danas je stupio u kontakt sa nadležnima u JKSP “Zaječar”, koji su odmah kazali da će ukloniti smeće iz okoline česme.

„A, problem u vezi sa zapušenim odvodom nije u našoj nadležnosti“, naveli su oni.

I, na kraju, šta reći?

Možda, u trenutku kada više od milijardu ljudi na planeti nema pristup pijaćoj vodi i kada stručnjaci širom sveta upozoravaju da će voda u budućnosti vredeti više od nafte i zlata, za to vreme u Zaječaru, česme se pretvaraju u deponije, a njihovoj vodi ne može da se priđe.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari