Zaječar: Ukinuli, pa vratili naknadu za porodilje 1Foto: Wikipedia

Ne tako često, ali se desi da vlast i opoziciju u lokalnom parlamentu ujedini neka odluka. U slučaju Zaječara to je odluka o dodatnoj zaštiti porodilja na teritoriji grada Zaječara. Međutim, nije sve teklo glatka i ova se odluka u roku od desetak dana dva puta našla na dnevnom redu gradske Skupštine.

Prvobitna odluka odbornika vladajuće većine, doneta na skupštinskom zasedanju 29. novembra izazvala je žučnu raspravu na samoj sednici, a potom i burno reagovanje Zaječaraca na društvenim mrežama.

– Tada je Predlogom odluke o dodatnoj zaštiti porodilja na teritoriji grada Zaječara predloženo je da ubuduće porodilja ima pravo na jednokratno davanje na trećerođeno i svako naredno dete u iznosu od 6.000 dinara. Ovom izmenom praktično je ukinuta jednokratna naknada porodilji za prvorođeno, odnosno drugorođeno dete na teritoriji grada Zaječara – objašnjava nam novinar Miljko Stojanović iz Glasa Zaječara koji je pratio sednicu Skupštine grada.

Dodaje i da je obrazloženje većine je da ova odluka za cilj ima proširenje porodice i stimulisanje parova koji već imaju dvoje dece, da se opredele za treće i četvrto dete.

Zaječar: Ukinuli, pa vratili naknadu za porodilje 2
Foto: Glas Zaječara (arhiva)

Odluka je izazvala žučnu raspravu na sednici, a potom i reagovanja na društvenim mrežama.
Pokazalo se, kaže naš sagovornik, da je javnost jako zainteresovana za ovu temu i veoma nezadovoljna zbog donošenja ovakvih diskriminatornih odluka.

Pritisak javnosti ili sa neke druge strane, tek se Odluka o dodatnoj zaštiti porodilja na teritoriji grada Zaječara ponovo našla na dnevnom redu najpre Gradskog veća, a potom i sednice gradske Skupštine.

Tome su prethodile kosultacije gradonačelnika Zaječara Boška Ničića sa šefovima svih odborničkih grupa u Skupštini grada, i u prisustvu predsednika gradske Skupštine, a zbog kako se navodi na zvaničnom sajtu grada „grubih grešaka nadležnog Odeljenja Gradske uprave (Odeljenja za društvene delatnosti) i referenta koji je pripremao predlog izmena akata vezanih za dodatnu zaštitu porodilja na teritoriji grada Zaječara“ .

Konsultacije su sazvane radi „ pripreme hitne (redovne) sednice Skupštine grada kako bi se nedostaci otklonili i pokazalo da grad Zaječar, kao i mnogih godina u prošlosti, ima itekako i razumevanja i vodi brigu o porodiljama“.

– Dijalog relevantnih političkih činilaca, u današnjim uslovima življenja, je jedini način da doprinesemo da naš grad i građani bolje žive. Politikantsvo koje su pojedinci, iz minornih političkih grupacija, na osnovu glasina sa ovog sastanka plasirali u svojim medijima i na portalima, sigurno neće doprineti značaju i njihovoj političkoj snazi koliko se god oni trudili da pokažu da su zaslužni za promenu Odluke o dodatnoj zaštiti porodilja na teritoriji našeg grada – izjavio je tada gradonačelnik Boško Ničić.

Gradski većnici su jednoglasno poništili prethodnu odluku i usvojili predlog nove za koju je 9. decembra na sednici Skupštine grada glasalo 46 odbornika ( Skupština ima 50 odborničkih mesta). Novom odlukom predviđa se davanje grada od 30.000 dinara za prvo, 50.000 za drugo i 100.000 dinara za treće i svako naredno novorođenče, kao i skraćenje vremena prebivališta porodilje na teritoriji grada Zaječara sa tri godine na šest meseci.

– Ma koliko mi bili na suprotnim stranama, postoje teme o kojima moramo da razgovaramo pre Skupštine, postoje teme o kojima moramo da donesemo odluku koja se bazira na činjenicama i da ta odluka bude na korist svim građanima. To znači da neke odluke moramo da donesemo konsenzusom. Ova odluka je razvojna. Ulažemo u decu – kazao je prilikom skupštinske rasprave šef Odborničke grupe „Pobeda“ dr Nenad Ristović.

Iako je prošlo desetak dana o gradskim naknadama za porodilje se u Zaječaru i dalje priča.

Zaječar: Ukinuli, pa vratili naknadu za porodilje 3
Foto: V. Madžoski

Prema rečima opozicionog odbornika Miloša Stojadinovića lokalna samouprava je nedvosmisleno imala nameru da izdvajanja za ove naknade smanji, ali je zahvaljujući snažnoj reakciji opozicije u Skupštini i javnosti grada Zaječara sprečena u pokušaju da svoj cilj ostvari.

– Smatramo da je ovakvo ponašanje lokalne samouprave krajnje neodgovorno i da duguju izvinjenje građanima Zaječara. Da imaju imalo morala, predlagači ove odluke, bi morali da podnesu ostavke, ali smo i pored toga što znamo da se to neće desiti dokazali da je sve moguće kada se građani i opozicija udruže na istom zadatku – izjavio je Stojadinović za Danas.

Opozicioni odbornik Uglješa Đuričković smatra da je odluka o ukidanju naknada opravdano izazvala veliko nezadovoljstvo i gnev građana.

– Ni to ne bi dotaklo ovu vlast i nateralo je da ovu prvobitnu nakaradnu odluku izmeni, da ih bukvalno na to nije primorao poziv i glas sa republičkog nivoa koji ih je upozorio da nema smisla da dok Vlada povećava naknade za rođenje dece, lokalne vlasti ukidaju odluke o naknadama porodiljama – naglašava Đuričković.

Ističe i da je zastrašujuća činjenica da je neko ko upravlja gradom i rukovodi odgovornim funkcijama u stanju da bude toliko neodgovoran i da nije spreman da prizna grešku ni po koju cenu.

– Ovo je i dokaz da živimo u dva paralelna sveta, oni u svetu punom laži, obmana i prevara, a narod u drugom, realnom, oblikovanom posledicama njihovih loših odluka, a svi zajedno u svetu u kom je normalno da grad potroši na video nadzor 47 miliona ili desetine miliona na cveće i novogodišnja svetleća creva, a da nema ni deset miliona potrebnih za simbolične naknade porodiljama za rođenje dece. Izgleda da su Zaječaru potrebnije kamerice, nego deca – zaključuje Đuričković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari