Zaječarcima poskupljuje voda od 1. maja: Održana sednica Skupštine, opozicija glasala protiv svih odluka 1Foto: M. S. / Danas

U Zaječaru je održana 15. sednica Skupštine Zaječara na kojoj su, između ostalog, odbornici izglasali rebalans budžeta, Apotekarskoj ustanovi „Zaječar“ data je saglasnost za izdavanje objekata, usvojena je odluka o izboru privatnog partner za grejanje, a izglasana je i nova cena vode, kao i to da je navodnjavanje nova komunalna delatnost.

Sednica Skupštine Zaječara bila je burna od samog početka. Odbornici opozicije, su od prve tačke „ušli“ u raspravu sa predsednikom Skupštine grada.

Najveća rasprava je bila prilikom izmene i dopune Odluka o snabdevanju vodom za piće na teritoriji Grada Zaječara, gde je JKP „Vodovodu“ data saglasnost na Elaborat o korekciji cene vode za piće i odvođenje otpadnih voda i Elaborat o ceni tehničke vode pogodne za piće u svrhu navodnjavanja.

Od 1. maja nova cena vode za građane iznosiće 97,5 dinara, bez PDV-a.

Povodom usvajanja nove cene vode, kao i javno-privatnog partnerstva za grejanje, opozicioni odbornik, Uglješa Đuričković, kaže za Danas da su “odbornici većine doneli sramotne odluke koje će dalekosežnu štetu da nanesu gradu i građanima”.

Zaječarcima poskupljuje voda od 1. maja: Održana sednica Skupštine, opozicija glasala protiv svih odluka 2
DJB Zaječar

“Zaječar je došao do toga da mu uslugu centralnog grejanja vrši privatni partner, firma koja postoji svega četiri godine. Osnovana je sa sto dinara, i to je društvo sa ograničenom odgovornošću, kojem dajemo da nam naplaćuje grejanje narednih 30 godina. Dok je ovo strašan skandal, druga odluka je podjednako loša, ako ne i gora. Tačnije, izglasano je niz odluka koja se tiču Vodovoda, tako da će Zaječarci od danas, da plaćaju skuplje vodu, da bi se nadoknadio gubitak koji će se stvoriti time što se ista voda za piće prodaje Miškoviću i Delta agraru za tri puta manju cenu”, kaže Đuričković.

Prema njegovim rečima “sve ove odluke su protivzakonite, jer su u suprotnosti sa Zakonom o vodama, u interesu su jednog povlašćenog korisnika i veliku štetu će naneti građanima”.

“Pored toga, cilj ovih odluka jeste da se opravda sve ono što je protivzakonito činilo rukovodstvo Vodovoda u prethodnih nekoliko godina. Ove odluke obaraćemo pred nadležnim organima, a protiv odgovornih lica podnećemo krivične prijave, jer sa najvažnijim resursom, a to je voda neće se niko igrati, pa ni bahata vlast koja je “doterala cara do duvara””, dodaje on.

Odbornici većine su izglasali prvu izmenu i dopunu budžeta Zaječara za tekuću godinu, tako da je budžet grada uvećan je za 147 miliona i nakon prvog rebalansa iznosiće skoro 2,2 milijarde dinara.

Takođe, odbornici su dali saglasnost Apotekarskoj ustanovi „Zaječar“ da daje u zakup poslovne prostorije kojih je ova ustanova korisnik.

Usvojen je i Predlog Odluke o pristupanju izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju solarne elektrane sa razvodnim postrojenjem i dalekovodima na teritoriji KO Gradskovo, Vražogrnac i Trnavac.

Zaječarcima poskupljuje voda od 1. maja: Održana sednica Skupštine, opozicija glasala protiv svih odluka 3
Foto: M. S. / Danas

Opozicija je glasala protiv svih odluka, a interesantno je i to da je odbornička grupa “Pobeda” koju vodi, lekar Nenad Ristović, koji je u žiži javnosti došao kada je prvo vratio predsedniku Vučiću medalju za zasluge u borbi protiv kovida, a zatim je izabran za poslanika na listi SNS-a, glasala protiv svih odluka SNS-a i SPS-a.

Takođe, ni Stefan Zankov, predsednik Skupštine grada Zaječara, nije glasao za odluke o Vodovodu.

Nezavisni odbornik, Dejan Mladenović, koji je izabran na listi “Pobede”, a zatim je napustio, u međuvremenu je zaposlen u Vodovodu, i glasao je za odluke većine.

Odbornici Skupštine grada Zaječara na jučerašnjoj sednici, većinom glasova usvojili su sve tačke dnevnog reda, a bilo ih je ukupno 22.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari