Do početka naredne godine u Kosjeriću će početi da radi savremena fabrika za proizvodnju betonskih pružnih pragova, što je zajednička investicija italijanske kompanije „Margariteli“ iz Peruđe i šabačkog „Inter-kopa“. Fabrika u kojoj bi u početku trebalo da se zaposli 60 radnika, a kasnije i više, tržištu bi trebalo da isporučuje oko 150.000 pružnih pragova godišnje. Vrednost investicije je oko šest miliona evra.


Ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća, sa učešćem obeju strana po pedeset odsto, potpisali su, pre neki dan u Kosjeriću, Dario Margariteli, direktor italijanske kompanije, i Savo Krunić, direktor šabačkog „Inter-kopa“. Doprinos opštine Kosjerić je u tome što je ustupila skoro dva hektara zemljišta za izgradnju fabričkih pogona.

Mr Dragan Vujadinović, predsednik opštine Kosjerić, kaže da lokalna samouprava već četiri godine uspešno sarađuje sa firmom „Inter-kop“. – Sve naše napore da popravimo stanje infrastrukture, firma „Inter-kop“ prepoznala je i podržala, a najveći uspeh u tome predstavlja osnivanje nove fabrike – kaže Vujadinović, posebno istakavši da će nova fabrika delimično rešiti problem nezaposlenosti u toj opštini, te da će lokalna samouprava ponuditi sve svoje resurse kako bi se ta investicija što pre ostvarila.

– Započinjemo novi posao i veoma smo zadovoljni i uvereni da će naš partner „Inter-kop“ dobro sarađivati sa nama – poručio je Dario Margariteli, direktor italijanske kompanije, osnovane četrdesetih godina prošlog veka, koja je, osim po proizvodnji betonskih pružnih pragova, poznata i po proizvodnji drvenih podova, prikolica… Izgradnja fabričkih pogona površine oko 3.000 kvadratnih metara, na šta se obavezao „Inter-kop“, trebalo bi da počne 10. avgusta, a građevinski radovi trebalo bi da se završe do 25. decembra. Kao sirovine, fabrika će koristiti kamen iz kamenoloma Tavani, koji posluje u sastavu „Inter-kopa“, kao i cement iz Titan cementare. Kako se najavljuje obnova železnica u Srbiji, procena je „Inter-kopa“ da će kompletna godišnja proizvodnja betonskih pružnih pragova biti plasirana na domaćem tržištu.

– Posle dužih razgovora, sa kompanijom „Margariteli“ potpisali smo ugovor o formiranju zajedničkog preduzeća. Obaveza „Inter-kopa“ je da uradi infrastrukturu za pogon za proizvodnju pragova, a „Margariteli“ će instalirati tehnologiju – objasnio je Savo Krunić, direktor „Inter-kopa“, istakavši da će radovi početi 10. avgusta.

– Od ulaska u posao, „Inter-kop“ bi trebalo da završi svoje radove za 100 dana, a nakon toga „Margariteli“ bi trebalo da instalira opremu za 60 dana, tako da završetak očekujemo početkom naredne godine – naveo je Krunić, istakavši da ta fabrika, koja u pet celina zapošljava oko 1.800 radnika, ove godine obeležava dve decenije postojanja i da je odnedavno prisutna i na gradilištima u Kazahstanu.

Inače, ta investicija veoma je značajna za Kosjerić, gradić od oko 14.000 stanovnika, poznat po Titan cementari, a koji poseduje velike potencijale u proizvodnji građevinskog materijala, preradi voća i turizmu. Kao i u svim manjim mestima u Srbiji, zbog nezaposlenosti, mladi odlaze iz Kosjerića u veće gradove. Ipak, zahvaljujući saradnji Nacionalne službe za zapošljavanje i lokalne samouprave, u odnosu na prošlu godinu, broj nezaposlenih smanjio se za 100 lica. Bez posla je trenutno 850, a zaposleno je 2.300 stanovnika.

Nemci odustali

Prema najavama iz oktobra prošle godine, o čemu je Danas pisao, tu fabriku „Inter-kop“ trebalo je da izgradi u partnerstvu sa jednom nemačkom kompanijom i ona je već trebalo da radi.

– Zbog ekonomske krize, nemački partner je odustao od tog posla, pa su predstavnici „Inter-kopa“ započeli i uspešno priveli kraju dogovore sa predstavnicima „Margaritelija“ i prema njihovim planovima proizvodnja u toj fabrici trebalo bi da počne 1. januara 2012. godine – kaže Vujadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari