Stranka Zajedno saopštila je danas da odluka Ministarstva o kategorizaciji naprednjačkog časopisa Napredak kao naučnog časopisa kategorije M54 predstavlja sramno izrugivanje nauci i stručnjacima u društvu

Srpska napredna stranka od 2020. godine objavljuje časopis Napredak, čiji je formalni osnivač Fondacija za srpski narod i državu, a po, kako se u prezentaciji te fondacije navodi, ličnoj viziji Aleksandra Vučića.

Ta fondacija organizuje i Akademiju mladih lidera, školu partijskih kadrova, dok ona sama nema nikakvu akreditaciju ili čak reputaciju udruženja kompetentnih stručnjaka i naučnog izdavaštva, koja bi joj pružila legitimnu i zakonsku osnovu za ovakvo kategorizovanje ovog časopisa, ukazuje Zajedno.

Prema Pravilniku o kategorizaciji i rangiranju naučnih časopisa, izdavač naučnog časopisa može biti naučno-istraživačka organizacija, naučno društvo, kao i institucija sa delatnošću od značaja za nauku u suizdavaštvu sa naučno-istraživačkom organizacijom.

Kako ističe Zajedno, kada je o časopisu Napredak reč, izdavač je jedna fondacija bez ikakvog naučnog legitimiteta i akademske reputacije, kakva se stiče mukotrpnim i akademski doslednim naučno-istraživačkim radom.

Sasvim suprotno, autori radova u ovom časopisu ne pokazuju nikakvu težnju naučnoj objektivnosti, već je reč isključivo o autorima bliskim vlasti, dok sadržina u časopisu objavljivanih tekstova predstavlja ništa drugo do direktnu i indirektnu apologiju politike Vučića. Dakle, ovde nije reč ni o kakvoj nauci već o s jedne strane, mehanizmu za opskrbljivanje referencama upitnih SNS kadrova, dok je s druge strane reč o produžetku propagandne mašinerije naprednjaka, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari