Nekadašnji predsednik Evropske komisije Žak Delor izrazio je juče žaljenje što se članice Evropske unije suviše često „izvlače“ na Brisel, koji je postao neka vrsta „strašila za ptice“. Francuski političar je u intervjuu radiju Frans enter upozorio na „zamku“ koju predstavlja revidiranje evropskih ugovora zbog Velike Britanije. „Lakše je kad treba preneti neki tekst o kojem je odlučio Evropski savet i reći: ‘to je Brisel'“, kazao je Delor.


On smatra da je Evropa „postala neka vrsta strašila za ptice, a vlade ne rade ništa da bi to promenile“. „Odluke donose šefovi država i vlada, ne Komisija. Komisija samo primenjuje odluke dvadesetosmorice“, istakao je Delor.

Žak Delor, koji je bio predsednik Evropske komisije između 1985. i 1995, takođe je izrazio žaljenje zbog skromnog budžeta EU za 2014-2020. „To je najveće razočaranje koje sam doživeo“, rekao je Delor. Zalažući se za štednju, stabilnost i oporavak Evrope, Delor je rekao da bi to bila „potpuno genijalna politička ideja da su je vlade dobro shvatile“. „Evropa me je razočarala kao i građane, ali ta lepa ideja, možda jedina važna ideja 20. i 21. veka, kada se dobro ne održava, može čak da umre“, upozorio je Delor.

Kad je reč o Velikoj Britaniji i njenom daljem ostanku u EU, Delor je rekao da je na toj zemlji da izabere. „Ali, jedna stvar koja nije moguća, jeste da primora nas (ostale članice EU) da revidiramo ugovore. To je zamka u koju ćemo verovatno upasti“. Britanski premijer Dejvid Kameron obećao je da će organizovati referendum o članstvu Britanije u EU ako bude reizabran 2015.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari