Odbornici Skupštine Kragujevca o budžetu za 2022. odlučuju u petak 1Foto: Grad Kragujevac

Sednica Skupštine grada Kragujevca na kojoj će se odlučivati o budžetu za narednu godinu zakazana je za petak, 12. decembar. Budžet za 2022. godinu planiran je u iznosu od oko 9,5 milijardi dinara, što je za pet procenata više u odnosu na prethodni budžet.

Prema rečima predsednika Skupštine grada Miroslava Petrašinovića, budžet za narednu godinu je razvojni, podsticajan, lepo isplaniran i, kao što je budžet za 2021. već ostvaren sa realizacijom od 90 posto, očekuje da i ovaj budžet bude ostvaren u tom ili u većem procentu.

„Budžet za 2022. godinu je razvojni jer je nešto više od dve milijarde dinara predviđeno za investicije, odnosno 21,4 odsto planiranih sredstava. U investicije će ući kompletna adaptacija Šumaričkog jezera i Bubanjskog jezera, izgradnja novih ulica i trgova, gradskih četvrti, realizacija projekta uređenja fasada u najužem gradskom jezgru koji smo započeli u ovoj godini, sanacija fasade zgrade Suda, adaptacija osnovnih škola ‘Mirko Jovanović’, ‘Dragiša Luković Španac’, ‘Đura Jakšić’ i škole u Ramaći“, naveo je on.

Takođe, u budžetu je predviđeno i izdvajanje za putnu infrastrukturu od 200 miliona dinara.

„Ovim budžetom planirana su i veća izdvajanja kada je u pitanju kultura, 600 miliona dinara, što je za tri posto više u odnosu na budžet iz 2021. godine, dok je agrarni budžet duplo uvećan i iznosiće 50 miliona dinara. Predviđena su i veća izdvajanja za dečiju i socijalnu zaštitu i iznosiće 911 miliona dinara, što će dati mogućnost gradu da sufinansira boravak još 200 dece u privatnim vrtićima“, istakao je Petrašinović.

Novim budžetom i sredstva namenjena za sufinansiranje mera energetske efikasnosti višestruko su uvećana: „Ove godine je za konkurs bilo opredeljeno pet miliona dinara, dok je za narednu godinu planirano 20 miliona dinara.“

Na prihodovnoj strani, planirano je 1,7 milijardi dinara od prodaje imovine za nove investicije. To su lokacije koje se nalaze u okviru radne zone Feniks i iznad trgovinskog objekta „Tempo” za koje već postoje zainteresovani kupci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari