Zamenjene kupole na Muzeju „21. oktobar” u kragujevačkim Šumaricama 1Foto: Grad Kragujevac

Na zgradi Muzeja „21 oktobar” u kragujevačkom Spomen parku Šumarice zamenjene su krovne kupole i time je rešen dugogodišnji problem prokišnjavanja, oštećenja fasade i ugrožavanja stalne postavke muzeja posvećene oktobarskoj tragediji iz 1941. godine.

– Za rešavanje dugogodišnjeg problema koji datira od 2003. godine grad je izdvojio značajna finansijska sredstva u visini od 21 milion dinara i otvara nam mogućnost da racionalno i na vreme možemo da planiramo sve aktivnosti kako u smislu programskih tako i budućih radova, kazao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu.

On je dodao i da su na nedavno završenom konkursu Ministarstva kulture opredeljena sredstva u iznosu od 1,5 miliona dinara za uređenje administrativnog dela zgrade muzeja.

– Najveći deo vremena nam je oduzelo idejno rešenje koji bi rešilo ne samo prokišnjavanje već i zadržavanje vode na zgradi muzeja zbog čega je propadala i sama fasada ali i da nam za to Zavod za zaštitu spomenika da saglasnost, kaže Marijana Stanković, direktorka Muzeja „21. oktobar”.

Ovim projektom je trajno rešen dugogodišnji problem. U okviru druge faze izvodiće se radovi na fasadi i uređenju administrativnog dela zgrade.

– Izradom projektne dokumentacije počećemo i taj projekat i time otkloniti sve probleme na zgradi Muzeja. Pored ovoga, istakla je direktorka Stanković, aktuelan je i projekat termotehničkih instalacija, odnosno rešavanje pitanja grejanja u zgradi muzeja i u toku je izrada idejnog projekta a onda sledi izvođenje radova.

Zgrada Muzeja „21. oktobar” izgrađena 1976. godine i autorsko je delo arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović. Svojim arhitektonskim elementima ima višestruka simbolička značenja. Osnova objekta je u obliku krsta iz koje se podižu 33 kubusa sa svetlosnim kupolama koje simbolišu 33 grobnice.

U prethodnom periodu donacijom Vlade Nemačke uz posredovanje Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, zamenjeno je 15 kupola.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari