Zaposleni BAS-a najavili štrajk upozorenja 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Nezavisni sindikat Beogradske autobuske stanice (BAS) održaće danas u podne jednočasovni štrajk upozorenja, kako bi skrenuo pažnju na problem koji sa sobom nosi preseljenje glavne autobuske stanice iz centra grada na Novi Beograd.

Kako kažu iz sindikata, stanica će biti preseljena čim bude završena prva faza, što će dovesti do toga da između 300 i 400 zaposlenih postane višak i dobije otkaz.

Sreten Maksić iz Nezavisnog sindikata BAS-a rekao je za N1 da su se radovi na izgradnji nove glavne autobuske stanice, koja će se nalaziti na Novom Beogradu, ubrzali i da će prva faza vrlo brzo biti gotova. On procenjuje da će se to desiti do izbora, kada će se stanica i preseliti.

Prva faza podrazumeva izgradnju staničnog platoa, nadstrešnice i aneksa za kupovinu karata. Prilikom preseljenja na takvu, nedovršenu stanicu koja neće imati ugostiteljske i trgovinske sadržaje dok se ne završi stanična zgrada, više od 300 zaposlenih ostaće bez posla, ističe Maksić.

On kaže da rukovodstvo nije ponudilo alternativu za višak zaposlenih, niti preciziralo šta će s njima biti posle preseljenja na novu lokaciju. BAS trenutno angažuje oko 600 ljudi, a procena sindikata je da će stanici na novoj lokaciji biti potrebno svega 150, rekao je Maksić.

Kada je u pitanju današnji štrajk, sagorovnik N1 kaže da se on neće odraziti na putnike i da će autobuska stanica funkcionisati normalno.

„Nećemo ometati putovanje građana, pokušaćemo da se potrudimo da to bude štrajk koji će otovriti oči radnicima da ne žmure i čekaju svršeni čin sagnute glave. Samo u najgorem scenariju može da se desi da se obustavi rad koji bi naneo štetu putniicima“, istakao je predstavnik sindikata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari