Zaposleni u Lazi: Direktorka preti Ministarstvu “ja ću njima da zavrnem uši, a ne oni nama…” 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Deo zaposlenih u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ obratio se juče javnosti ističući da ni pet meseci od početka štrajka u toj ustanovi v.d. direktorka Ivana Stašević Karličić nije smenjena.

– V.D. direktora sprovodi samovolju, nepoštujući referentne institucije i zakone Republike Srbije i nastavlja sa nezakonitim postupcima. Očekivano, godinama unazad nas uverava i dokazuje da drugačije ne zna, ne postoji potencijal za legitimnost i humanost. U nedostatku dobrih manira i elokvencije, ali i u nadahnućem umišljene moći i veličine, v.d. direktora obraća se Ministarstvu zdravlja i referentnim ustanovama Republike Srbije kao i ostaloj „boraniji“ iz zdravstvenog esnafa sa demagoškim floskulama i pretnjama kako „udar na nju predstavlja rušenje Vlade, države i zdravstvenog sistema“, a možda i celog univerzuma, ko će ga znati – navodi se u saopštenju.

Zaposleni ističu da direktorka širi strah među zaposlenima najavama otkaza i premeštanja iz jedne u drugu organizacionu jedinicu na nedeljnom nivou, iako je štrajk organizovan u skladu sa zakonom, bez posledica po lečenje i negu pacijenata, iz apolitičnih razloga.

Oni navode i da postoje saznanja da su protiv v.d. direktora podnete krivične prijave o malverzacijama, nenamenskom trošenju novca, mobingu, osporavanju prava na štrajk, ali i Lekarskoj komori za zloupotrebu pacijenata u lične svrhe protiv zaposlenih.

Takođe ističu i da je Ivana Stašević Karličić „zloupotrebila Upravni odbor Klinike radi ličnih interesa, kao i stručni kolegijum, etički odbor prikrivajući propuste u lečenju zbog čega su se neka od njih, završavala i letalnim ishodom“.

– Ovakvim postupcima koje sprovodi rukovodilac zdravstvene ustanove u svom radu ne postupa u skladu sa važećim zakonskim propisima koji se primenjuju u zdravstvenom sistemu Republike Srbije i na taj način narušava funkcionisanje zdravstvenog sistema Republike Srbije – navodi se u saopštenju u kome se ističe i da se u KPB „Dr Laza Lazarević“, zbog postupanja direktorke, „ne obavlja zdravstvena delatnost u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima, što narušava kvalitet pružanja zdravstvene zaštite i bezbednost pacijenata, preti ugledu Ministarstva zdravlja, zdravstvenom sistemu ove države, ali i Vladi Republike Srbije“.

– U istoriji zdravstvenog sistema Republike Srbije nije zabeleženo da je jedan rukovodilac, koji je šest godina u v.d. mandatu, „nadrastao zdravstveni sistem i celokupni državni establišment“. I nikada nije zabeleženo da jedan rukovodilac koji obavljanjem svoje funkcije (u našem slučaju nezaslužene) služi društvu i zdravstvenom sistemu, nekritično i direktno iznosi pretnje, npr. “ja ću njima da zavrnem uši, a ne oni nama…”, upućene Ministarstvu zdravlja kao najreferentnijoj i najvažnijoj ustanovi u zdravstvenom sistemu Republike Srbije vodeći se sentencom Luja XIV „Država to sam ja“. Smešno ili žalosno, realno ili nerealno, u svakom slučaju opasno za jedno moderno društvo, a prvenstveno za nešto što je najznačajnije svakom pojedincu, a to je zdravlje i život – zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari