Zasedao Pokrajinski štab za vanredne situacije, hitan prijem 10 sanitarnih inspektora 1Igor Mirović posle sednice Štaba Foto: R. B.

U Vojvodini nema nekih vidljivijih promena posle uvođenja vanrednog stanja u Srbiji. Na ulicama je možda nešto manje ljudi, posebno dece i starijih, saobraćaj je uobičajenog intenziteta.

U prodavnicama je i dalje povećan broj kupaca, ima dovoljno ulja i šećera, ali su rafovi sa brašnom, posebno tip 500 prazni, nema ni testenina, svinjske masti, konzervi i sličnih namirnica. U apotekama i dalje nema zaštitnih maski, kao ni sredstdava za dezinfekciju.

Juče je zasedao i Krizni štab za vanredne situacije i doneo odluku da se zaposli najmanje deset novih sanitarnih inspektora koji će obavljati preglede na granici i kontrolisati one koji su u izolaciji. Oni će biti primljeni ove ili sledeće nedelje , saopštio je predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović, koji je i na čelu Štaba. Doddao je da će sanitarna inspekcija podneti veliki teret obaveza u toku vanrednog stanja.

„Razradili smo mehanizme koji treba da pomognu lokalnim samoupravama da se na brži način uručuju rešenja onima koji su u samoizolaciji. Angažovaće se i civilne organizacije, kao što je Crveni krst koji će koordinisati svoje akcije preko kriznog štaba. Vojvodina raspolaže sa dovoljno ljudi i medicinske tehnike da možemo da kažemo da se naša intenzivna nega nalazi na najvišem nivou“, rekao je Mirović.

On je rekao da će sa radom početi i studenti volonteri Medicinskog fakulteta koji će, preko telefona, biti dostupni za pitanja i savete građanima u izolaciji. Biće otvoren i poseban račun za donacije koje će biti upućene na zdravstveni sektor.

Pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš najavio je da će sa nekoliko dana zakašnjenja početi predavanja na jezicima nacionalnih manjina u okviru škole na daljinu koji će se realizovati preko tv programa.

„Program će delom biti titlovan, a delom će se praviti poseban program sa posebnim materijalima“, rekao je Njilaš.

Što se tiče upućivanja na rad od kuće, Mirović je rekao je da su poslodavci ovlašćeni da samostalno odlučuju ko su ljudi koji treba da budu upućeni na ovakav sistem rada.

„Odlukom Vlade je to predviđeno, a mi smo to dodatno precizirali. Samohrani roditelji, porodice sa većim brojem dece i druge kategorije trebalo bi da se, prema odluci poslodavca, upućuju na rad kod kuće. Istovremeno, moramo znati da sistem mora da se održi i da komunalna preduzeća moraju da rade. Moramo napraviti jasnu razliku između neophodnosti, a da istovremeno zaštitimo što veći broj ljudi“, ocenio je Mirović. 

Četiri pacijenta na lečenju u KC Vojvodina

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić rekla je da se u toj zdravstvenoj ustanovi na lečenju i dalje nalaze četiri pacijenta koja imaju korona virus. Ona je dodala da su dva pacijenta iz Kikinde u teškom opštem stanju i na respiratorima, dok dvoje imaju blažu kliničku sliku bolesti.

Institut za javno zdravlje Vojvodine saopštio je da nema novih slučajeva i da je do juče ujutro na teritoriji AP Vojvodine, registrovano 10 slučajeva oboljenja COVID-2019 kod pacijenta na teritorije više okruga. Do sada je na teritoriji AP Vojvodine prijavljeno 75 slučaja sumnje na OVID-2019, svi testirani uzorci su bili negativni osim kod 10 pacijenta kod kojih je infekcija laboratorijski potvrđena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari