Zaštitnik građana utvrdio propuste u radu Arhitektonskog fakulteta 1 FoNet/Milica Vučković

Zbog utvrđenih propusta u radi Arhitektonskog fakulteta u Beogradu zaštitnik građana Zoran Pašalić uputio je set preporuka toj visokoškolskoj ustanovi, koje se odnose na slučaj seksualnog uznemiravanja više strudentkinja od strane profesora ovog fakulteta.

Potrebno je da Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu nastavi i okonča započeti disciplinski postupak protiv zaposlenog profesora, zbog sumnje da je svojim ponašanjem izvršio seksualno i druge oblike uznemiravanja studenata tog fakulteta, navodi se u preporukama Zaštitnika građana u koje je Danas imao uvid.

Pašalić je preporučio i da dekan Arhitektonskog fakulteta uputi dopis nadležnom sudu kako bi se utvrdilo da li je protiv pomenutog profesora pokrenut krivični postupak, odnosno da li su se stekli uslovi za njegovo udaljenje sa posla do okončanja postupka.

Uprava Arhitektonskog fakulteta (AF) treba da utvrdi sve okolnosti i činjenice vezano za snimak objavljen na društvenim mrežama Intagram i Jutjub na kome je prikazano da nastavnik AF studentima prikazuje eksplicitan pornografski sadržaj putem onlajn predavanja.

Uprava Arhitektonskog fakulteta treba da razmotri pitanje odgovornosti zaposlenog koji je bio upoznat sa činjenicom da je pre više od godinu dana fakultetu poslata poruka putem Mesindžera sa pitanjem kada će se pozabaviti konkretnim zaposlenim i njegovim odnosom prema studentkinjama.

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi u junu pokrenuo postupak zakonitosti i pravilnosti rada Arhitektonskog fakulteta povodom navoda o sumnji na seksualno uznemiravanje studenata od strane profesora ovog fakulteta, koji su izneti na Instagramu i u medijima.

Podsetimo, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je sudu optužni predlog protiv profesora Arhitektonskog fakulteta V.P, zbog polnog uznemiravanje dve studentkinje.
Tužilaštvo je predložilo da sud okrivljenog oglasi krivim i izrekne mu uslovnu osudu kazne zatvora u trajanju od jedne godine, sa rokom proveravanja od dve godine.

U saopšenju tužilaštva se navodi da je okrivljeni od novembra 2021. godine do 20. maja ove godine polno uznemiravao oštećene A.T. i M.D, verbalnim, neverbalnim i fizičkim ponašanjem koje je izazvalo strah i stvorilo ponižavajuće i uvredljivo okruženje oštećenih.

Optužni predlog je podnet nakon što su tri oštećene podnele predlog za krivično gonjenje okrivljenog, njegovog saslušanja, i ispitivanja svedoka i oštećenih od kojih je jedna povukla prijavu.

Prema saznanjima Danasa, Arhitektonski fakultet će narednih dana će doneti odluku o statusu pomenutog profesora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari