Arhitektonski fakultet: Narednih dana odluka o statusu profesora optuženog za polno uznemiranje 1Foto: Shutterstock/Fernando Duarte Nogueira

Arhitektonski fakultet u Beogradu narednih dana će doneti odluku kakav će biti status u narednoj akademskoj godini profesora te visokoškolske ustanove V. P. protiv koga je danas Prvo osnovno javno tužilaštvo podnelo optužnicu zbog dva krivična dela polnog uznemiravanja, saznaje nezvanično Danas.

 

Tužilaštvo, podsetimo, predlaže da sud okrivljenog oglasi krivim i izrekne mu uslovnu osudu kazne zatvora u trajanju od jedne godine, sa rokom proveravanja od dve godine.

U saopšenju Tužilaštva se navodi da je okrivljeni od novembra 2021. godine do 20. maja ove godine polno uznemiravao oštećene A.T. i M.D, verbalnim, neverbalnim i fizičkim ponašanjem koje je izazvalo strah i stvorilo ponižavajuće i uvredljivo okruženje oštećenih.

Optužni predlog je podnet nakon što su tri oštećene podnele predlog za krivično gonjenje okrivljenog, njegovog saslušanja, i ispitivanja svedoka i oštećenih od kojih je jedna povukla prijavu.

Podsetimo da je, nakon što su studentkinje javno progovorile o seksualnom uznemiravanju, Arhitektonski fakultet u junu doneo odluku da ispitne obaveze pomenutog profesora tada preuzme komisija Departmana za arhitekturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari