Zašto asfalt ne može da stigne u zrenjaninsko romsko naselje u Surdučkoj ulici (FOTO) 1Foto: M.P./Danas

Surdučka ulica u Zrenjaninu na samom je kraju naselja Bagljaš, na putu za gradsku deponiju. U blizini je Titelske ulice, gde su izgrađene nove stambene jedinice za izbegla lica, ali nema asfaltni put pa ni taksisti, ni Hitna pomoć „ne vole“ da ulaze odlaze tamo kad pada kiša.

Obilazeći ovu lokaciju, reporteru Danasa stanari su juče pokazali novi nasuti sloj struganog asfalta, na početku naselja. Kažu da je to sveže nasuto, ali da nije kroz celo naselje. Ali, razloga za radovanje, ipak, ima.

„Nama je stigao ovaj put, nije asfalt kako bismo mi voleli. Kažu da ne može drugačije jer kuće nisu legalne. Istina je, ljudi su gradili kako su umeli. Nama je ovde problem i kanal, čim ga očiste on bude zatrpan smećem“, žali se jedan od stanara dok pokazuje okolinu.

Pitamo što sami ne pokupe smeće da im bude urednije, kažu da kupe, ali da ga vetar odnese iz kontejnera. Pored kanala pase jedan mršavi, beli konj, Da nema razbacanog đubreta i plastičnih flaša, prizor bi bio lep.

U blizini stoji porodica, sa starijom ćerkom, čekaju taksi. Dok čekaju ljubazno objašnjavaju da imaju struju u naselju, ali bi voleli da je sve urednije.

„Ne znam zašto je sve tako neuredno, nemoguće da to ne može da se očisti“, rekao je stariji muškarac.

U Kancelariji za romska pitanja grada Zrenjanina objašnjavaju da su kuće u Surdučkoj ulici građene nelegalno i da bi za njihovu uknjižbu bila potreba zajednička akcija više službi.

„Ne mogu ti stanari tamo sami to da reše, a ni mi, ali bi uz pomoć države možda moglo da se sve to uknjiži. Ovako ne može da se asfaltira ulica. Ono što je bilo moguće, urađeno je. Nasuto je 150 kubika struganog asfalta. Prošle godine čišćen je Bagljaški kanal, kod tog naselja, ali se đubre opet nakupilo. Leti je taj problem naizraženiji jer jako smrdi“, objašnjava za Danas Zijuš Šaćirović, koordinator Kancelarije za romska pitanja grada Zrenjanina.

Kaže da jedno čišćenje kanala i okoline tog naselja košta dva miliona dinara, a da i pored postavljenih kontejnera đubre završi na travnjaku i u kanalu. Stari je to problem, višegodišnji, sa Surdučkom ulicom, o kojoj je Danas odavno pisao.

„Stanari u Surdučkoj imaju struju, možda samo sedam porodica nema struju, ali to je zato što im je struja isključena, zbog dugovanja“, kaže Šaćirović.

Prema njegovim rečima, Kancelarija za romska pitanja najviše se bavila obrazovanjem mladih i dece. Prema njihovim podacima, još je veliki broj romske dece koja nakon osnovne škole ne nastavljaju dalje školovanje.

„Nemamo tačne podatke jer se u spiskovima škola ne navodi ko je Rom, ali znamo sigurno da ne nastvaljaju sva deca dalje školovanje već od srednje škole. To želimo da promenimo jer je obrazovanje ključ svega, Uspeli smo malu decu da uključimo u predškolsko obrazovanje na nižem uzrastu, jer je to važno zbog učenja jezika“, objašnjava koordinator Kancelarija za romska pitanja u Zrenjaninu Zijuš Šaćirović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari