novo groblje, foto sajt jkp goricaFoto: JKP Gorica

Na ulazu u zgradu menadžmenta niškog pogrebnog preduzeća Gorica na Novom groblju rukovodioce je 6. decembra ujutru, kada su stigli na posao, sačekala- humka.

Ovakvu bizarnost obzanio je juče, za skupštinskom govornicom, zamenik predsednika Skupštine grada Igor Novaković, uz apel odbornicima da “povedu računa šta govore o menadžmentu Gorice”, jer im “neko pravi humke”, a imaju i porodice.

Pravljenje humke moglo bi biti “crnohumorna ilustracija” poslovne sudbine ovog gradskog javno- komunalnog preduzeća, koje su od samog početka pratile teškoće, a i kontroverze.

"Humka na ulazu u zgradu niškog pogrebnog preduzeća najverovatnije nije napravila 'nezadovoljna stranka'" 1
Foto: privatna arhiva

Za njega su se vezivale finansijska nestabilnost, velika dugovanja, štrajkovi radnika u rakama i na groblju ili promene i ostavke direktora.

Opterećivale su ga i optužbe rukovodstva za finansijske i druge zloupotrebe, među kojima su i sahranjivanje pokojnika koji su socijalni slučajevi u sanducima sklepanim od dasaka iako je Grad uplaćivao novac za mrtvačke kovčege, ili “čuvanje” preminulih na podu hladnjača.

Menadžment: Stanje u Gorici je nekada bilo loše, sada je dobro 

Humka je postavljena na ulaz zgrade menadžmenta, ispred kancelarije rukovodioca Pogrebno-tehničkog sektora Igora Jovanića.

On za Danas kaže da humku najverovatnije nije napravila “nezadovoljna stranka”, jer je to urađeno u vreme kada građani još ne dolaze na groblje, a dovezena je i (ne)mala količina zemlje.

„Možda je to simbolična poruka nekome iz menadžmenta Gorice ili Gradu, ali ne mogu tačno da kažem od koga i sa kojim motivom. Ne smatram da je upućena lično meni, više je doživljavam kao političku poruku. Ima mišljenja da bi njeno postavljanje moglo da ima veze sa bivšim nezadovoljnim radnicima koji su nedavno dobili presude u svoju korist, ali ja ni to ne mogu da tvrdim. Pretpostavljam da je to urađeno u saradnji sa nekima od zaposlenih“,  kaže Jovanić, inače kadar SPS-a.

Jovanić podseća da je od 2008. do 2017. godine ovo preduzeće bilo u ozbiljnoj dubiozi jer Grad, od kojeg je stizalo 80 odsto prihoda, nije na vreme izmirivao obaveze.

Kada je on 2013. godine došao na mesto direktora Gorice zatekao ga je dug od 174 miliona dinara, kredit od 100 miliona, dug prema dobavljačima od 102 miliona i dug prema državi od 50 miliona.

Uz sve to počele su masovno da stižu i tužbe radnika koji su potraživali zaostale zarade.

Tokom 2017. i 2018. godine preduzeće je potresala i racionalizacija, u okviru koje je 56 radnika ostalo bez posla.

„Ali, u Gorici je sada, za razliku od prethodnih godina, situacija dobra. Zahvaljujući dokapitalizaciji od strane Grada (u ukupnom iznosu od 696 miliona, prim. aut.), finansijski smo stabilni, a Gorica ne duguje ni dinar ni dobavljačima ni radnicima. Ostao nam je samo mali kredit“, kaže Jovanić.

Uzbunjivači: Zloupotrebe su bile velike, i sada ih ima 

Međutim, Zoran Jovanović i Rade Rašović, uzbunjivači, nekadašnji lideri Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata u Gorici i bivši pripadnici gradske Radne grupe za kontrolu poslovanja u tom preduzeću, tvrde drugačije.

„Milionska dokapitalizacija preduzeća koje nema gotovo nikakvu imovinu je zakonski i ekonomski sporna, a u njemu i dalje ima ozbiljnih zloupotreba, za koje bi nadležni morali da odgovaraju”.

Jovanović i Rašović su potpisnici izveštaja Radne grupe i dve njegove dopune, u kojima se objašnjavaju zloupotrebe u Gorici u periodu od 2015. do 2017. godine, uz obimnu zvaničnu dokumentaciju.

U njima se između ostalog navodi da u tom periodu novac od sahrana nije u celosti uplaćivan na račun Gorice, a da su milionski poslovi oko izrade spomenika bez tendera dodeljivani privatnim firmama, koji su potom dramatično podizali cene.

Prvi put se pominje da su socijalni slučajevi sahranjivani u improvizovanim sanducima od dasaka.

Nakon objavljivanja izveštaja skrenuli su pažnju javnosti i tvrdnjama da se “zbog neispravnih hladnjača leševi u KC Niš raspadaju”, a neki od njih zbog neažurnosti “stoje i mesecima u hladnjači na Novom groblju”.

Radna grupa je dostavila svoj izveštaj i Specijalnom tužilaštvu za borbu protiv organizovanog kriminala.

Niko od nadležnih na koje su izveštaji ukazali nije sankcionisan, ali je Jovanović proglašen za tehnološki višak 2017, a Rašović dobio otkaz 2018. godine.

Zbog iznošenja ovakvih podataka i tvrdnji u vezi sa radom Gorice optuženi su za krivično delo širenja panike i nereda.

Nakon višegodišnjih sudskih postupaka, Apelacioni sud je ovog meseca doneo pravosanžnu presudu o vraćanju Jovanovića na posao i on bi trebalo da počne da radi početkom januara naredne godine.

Osnovni sud u Nišu je presudio da je i Rašović nezakonito otpušten, ali se čeka pravosnažna presuda Apelacionog suda, nakon što se Gorica žalila.

Osnovno javno tužilaštvo je sredinom ove godine povuklo i optužni predlog protiv Jovanovića i Rašovića zbog sumnje da su svojim izjavama o situaciji u preduzeću “širili paniku i nered”.

 

 “Besmislica” i “glupost” da su u postavljanju humke učestvovali bivši i sadašnji radnici

„I sama pomisao da su neki od bivših radnika koji su dobili presude u svoju korist, i to uz pomoć zaposlenih, napravili humku ispred menadžmenta je teška besmislica i glupost. Mi javno govorimo da rukovodioce Gorice hoćemo da vidimo na optuženičkoj klupi, i pokrećemo postupke kako bi se to dogodilo, ne bavimo se ovakvim stvarima. Bolje neka ti naši rukovodioci misle o tome šta se to i dalje “dešava” sa novcem firme“, kažu Rašović i Jovanović.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari