Zašto u Srbiju jake oluje dolaze sa zapada Balkana? 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Prethodne nedelje u sredu, petak i subotu Srbiju su pogodile jake vremenske nepogode koje je su izazvali takozvani superćelijski oblaci koji su se oformili u Austriji, a onda preko Slovenije i Hrvatske stigli u Srbiju. Olujni oblaci u Srbiju uglavnom stižu iz zapadnih predela Balkana, a meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Slobodan Sovilj, objašnjava za Danas zašto je ovo veoma čest slučaj.

„To nije apsolutno pravilo koje važi u svim situacijama, nego to zavisi od aktuelne sinoptičke sitacije i od polja vetra. S obzirom na to da je geografski položaj Srbije takav da imamo pretežno zapadna strujanja vazduha i u najvećem broju slučajeva formirani oblaci koji prate preovlađujuća strujanja vazduha dolaze pretežno sa zapada“, objašnjava Sovilj.

Međutim, iako olujni oblaci najčešće dolaze sa zapada, vremenske nepogode nekad, iako retko, mogu da dođu i sa istoka što je, kako Sovilj podseća, bio slučaj tokom obilnih padavina koje su zahvatile Srbiju krajem maja i početkom juna.

„Krajem maja i početkom juna kada smo imali veliki broj pljuskova koji su lokalno bili praćeni gradom i pravili probleme u vidu urbanih poplava i bujičnih poplava da smo tada najčešće imali istočno i severoistočno strujanje i tada su se zone oblačnosti  premeštale iz potpuno drugog pravca“, kaže Sovilj.

Republički hidrometeorološkom zavod Srbije danas je izdao upozorenje na opasno vreme, to upozorenje se najpre u prvom delu današnjeg dana odnosi na izuzetno visoke temperature, pošto je u centralnoj i južnoj Srbiji prognozirana maksimalna dnevna temperatura od 37 do 40 stepeni Celzijusa, a zatim kasnije popodne i uveče stiže grmljavinski sistem sa zapada Balkana koji će najpre u Vojvodini i delu zapadne Srbije usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu.

„Upozorenje je na snazi zato što se u zoni tih pljuskovitih padavina očekuje pojava grada, ali i olujnog vetra koji i kratkotrajno može dostizati udare orkanske jačine s brzinom od preko 100 kilometara na čas u zoni najintezivnijih pljuskova“, kaže Sovilj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari