Ministarstvo prosvete: Zatvaranje svih vrtića samo po nalogu Kriznog štaba 1Foto: Beoinfo (arhiva)

Preporuku za zatvaranje svih predškolskih ustanova u Srbiji mogu dati samo nadležni zdravstveni organi i Krizni štab, rečeno je Danasu u Ministarstvu prosvete, povodom predloga dva sindikata zaposlenih u predškolstvu da vrtići ne rade od 14. do 18. februara.

– Imajući u vidu važne i višestruke funkcije sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja u domenu podrške deci i porodici, aktuelne uredbe Vlade o merama za prevenciju i zaštitu od virusa COVID-19, preporuke nadležnih zdravstvenih organa i službi zasnovane na stručno medicinskim razmatranjima (stepena rizika zaražavanja dece u predškolskim ustanovama, podataka o karakteristikama virusa i obolevanju od COVID-19, kao i pokazatelja u vezi sa  brojem novoobolelih), preporuku za odlučivanje o centralizovanom zatvaranju predškolskih ustanova na period od pet dana mogu dati samo nadležni zdravstveni organi i Krizni štab – kažu u Ministarstvu.

Prethodno je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak ocenio da zatvaranje vrtića na pet dana ne dolazi u obzir, jer bi to stopiralo celokupnu privredu glavnog grada.

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja i i Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ zatražili su da predškolske ustanove u celoj zemlji budu zatvorene naredne nedelje zbog aktuelne epidemiološke situacije, povećanja broja obolelih među zaposlenima u vrtićima i najave da se pik ovog talasa korona virusa očekuje sredinom meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari