Sindikati predlažu da vrtići budu zatvoreni od 14. do 18. februara 1Deca u vrtiću iskra Foto: Grad Užice

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja i Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ zatražili su da predškolske ustanove u celoj zemlji budu zatvorene od 14. do 18. februara, saznaje Danas.

U dopisu Kriznom štabu, predsednici Vlade Ani Brnabić i ministru prosvete Branku Ružiću, u koji je naš list imao uvid, sindikati ovaj predlog pravdaju aktuelnom epidemiološkom situacijom u predškolskim ustanovama i rastom broja obolelih, kao i predviđanjem da se pik ovog talasa korona virusa očekuje sredinom meseca.

Sindikati ističu da bi se zatvaranjem predškolskih ustanova napravio epidemiološki rez, izvršila dodatna dezinfekcija prostora, te da bi to doprinelo da se smanjenju broja obolelih u vrtićima, a zaposleni bi dobili priliku za predah, s obzirom da rade u punom kapacitetu.

Predsednica Sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Bosiljka Jovanović kaže za Danas da taj sindikat teško dolazi do podataka o broju zaraženih vaspitača i drugih zaposlenih u vrtićima, te da su trenutno žarišta u Beogradu i Valjevu, gde je između 20 i 30 odsto radnika bolesno. U januaru je Velika Plana imala najveći broj zaraženih, preko 30 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari