"Da li mislite da uz pileći parizer ide i pileći mozak?": Prosvetni radnici protestovali ispred Vlade Srbije (VIDEO) 1Foto: Danas/Vesna Andrić

Članovi sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja predali su danas Vladi Srbije zahteve u kojima se traži da se zarade zaposlenih u obrazovanju izjednače sa prosečnom zaradom u Republici Srbiji i da se izradi strategija za povećanje plata u narednom periodu.

Na spisku zahteva je da se u skladu sa dogovorom sa Ministarstvom prosvete odmah poveća dodatak odeljenjskim starešinama i da se smanji pedagoška administracija u osnovnim i srednjim školama.

Članovi Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika, GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikata radnika u prosveti Srbije prethodno su se okupili ispred Skupštine Srbije na protestu pod nazivom „Uvažen nastavnik, dostojanstvena Srbija“.

Učesnici protesta nosili su zastave sa sindikalnim obeležjima i transparente “ Budućnost obrazovanja počinje danas”, “Ni pravde, ni para”, “Ne odustajemo”, “Dosledno za prosvetu”.

Prosvetari su poručili da je početna plata nastavnika 12 odsto niža od proseka Republike.

– Kad se mlad čovek posle master studija zaposli u obrazovanju njegova osnovna zarada u 2023. godini iznosiće 76.069 dinara ili 88 odsto od prosečne zarade u Republici Srbiji – rekao je Slavko Derenj, iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“.

On je naveo da je osnovna zarada nastavnika bila na nivou republičkog proseka 2018. godine i da je nakon toga počeo pad koji će se nastaviti i u 2024.

On je rekao da svaki dinar uložen u materijalni položaj zaposlenih u obrazovanju donosi uštede na duži rok, od smanjenja kriminala i ekstremizma raznih vrsta, do izgradnje tolerantnog i kulturnog društva.

– Mnogo toga ste nam navalili i uvalili pa kako god vam to zvučalo. Svaki vaš potez, nametnuta odluka i ideja bila je samo još jedno poniženje i još jedno ismevanje. Ono čega bismo se u snu uplašili doživljavamo na javi. Servirali ste nam prvo pileći parizer, a nož i pogača su kod vas. Pokazali ste nam kako se pravi, pokazali ste nam i kako se jede, zagrizili jednom, nikad pre i nikad posle i otišli, a mi ćemo nastaviti….Da li možda mislite da uz pileći parizer ide i pileći mozak – upitao je Miloš Mrdak, iz Unije sindikata prosvetnih radnika, obraćajući se članovima Vlade.

On je rekao da su prosvetne radnike „častili novim poklonima iz svojih kreativnih kabineta“.

– Ponovo smo dobili novu ministarku, upravo onakvu kakva treba mladima u odrastanju i razvoju i koja će ih najbolje razumeti i pomoći im, njima, a i njihovim vaspitačima, jer penzioneri najbolje razumeju mlade. Častili ste nas i novim koeficijentima za zaposlene od prvog do petog stepena stručnosti kojima u zbiru dobijamo jedno veliko ništa. Ono što se nađe u 40-časovnoj radnoj nedelji jednog prosvetnog radnika ne bi ispunio ni čovek koji radi najviše u zemlji, onaj koji radi 25 sati za 24 sata – rekao je Mrdak.

O stanju u visokom obrazovanju govorila je Marina Milenković, predsednica Odbora delatnosti visokog obrazovanja Sindikata obrazovanja Srbije, koja je ocenila da su zaposleni diskriminisan jer u zakonu stoji da je delatnost visokog obrazovanja prioritet Republike Srbije, a u stvarnosti je osnovica za obračun plata na fakultetima niža nego u osnovnim i srednjim školama.

Ona je podsetila da nenastavno osoblje do petog stepena stručnosti nema ni minimalnu zaradu, pa fakulteti sami moraju da dotiraju iz sopstvenih prihoda da bi isplatili minimalac, a u isto vreme ih kažnjava budžetska inspekcija.

– Zaposleni na fakultetima nisu dobili povećanje plata od 5,5 odsto. Naš asistent sa doktoratom ima manju platu od republičkog proseka – kazala je Milenković.
Predstavnica Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ Suzana Lazarević govorila je u ime zaposlenih u predškolskim ustanovama i tražila da se radnici plate u skladu sa stručnom spremom, da se poštuju normativi, smanji administracija i da radnicima budu plaćeni topli obrok i regres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari