Grupa sadašnjih i bivših službenika Kazneno-popravnog zavoda Niš obratila se Agenciji za borbu protiv korupcije tvrdeći da deo zatvorske uprave, navodno, „učestvuje u „dugogodišnjem i milionskom“ kriminalu i korupciji. U dokumentaciji koja je predata Agenciji, a u koju je Danas imao uvid, navodi se niz „zloupotreba“ u zatvorskom poslovanju, među kojima su „nezakonite“ nabavke opreme, materijala, goriva, ogreva i stočne hrane, „sumnjivo“ plaćanje osuđeničkog rada i „lažiranje i nestanak dokumentacije“.

Pripadnici ove grupe zatražili su od Agencije i da budu „zaštićeni“ kao „uzbunjivači javnosti“, jer se u niškom zatvoru zbog ukazivanja na korupciju „dobijaju otkazi, premeštaji i ozbiljne pretnje“.

U prijavama Agenciji, kao i Savetu za borbu protiv korupcije, oni preciziraju da su godinama unazad potpisivane lažirane liste da na lageru postoji oko 145 tona lima, koji je KPZ Niš uzeo od Republičke direkcije robnih rezervi još 2003. godine. Vrednost ove količine je oko 15 miliona dinara.

„Uzbunjivači javnosti“ kažu da je Tomislav Mitić, tadašnji direktor privredne jedinice KPZ-a „Deligrad“, u kojem osuđenici proizvode i električne uređaje, „tvrdio da je lim utrošen u proizvodnji“. Ukoliko je to tačno, onda nije jasno gde je novac od prodaje proizvoda i zašto su falsifikovani izveštaji da je lim još na lageru, pitaju oni.

Opširnije u štampanom izdanju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari