Završeno ispitivanje Ksenije Božović u slučaju ubistva Olivera Ivanovića 1Oliver Ivanović Foto: S. Milojković

Saslušanje nekadašnje zamenice ubijenog Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda”, Ksenije Božović završeno je danas pred sudom u Prištini, javio je radio Kim, a preneo portal Kossev.

Božović je ukupno ispitivana više od osam sati tokom dva dana.

Podsetimo, prema trećoj optužnici, šest osoba se terete za umešanost u ubistvo Ivanovića – Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.

Njima se stavljaju na teret i krivična dela – učešće ili organizovanje zločinačke grupe, zloupotreba službenog položaja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo, neovlašćeno posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne i zloupotreba službene dužnosti manipulisanjem dokazima.

Kako javlja radio Kim, braniteljka optužene Silvane Arsović advokatica Jovana Filipović smatra da je Božović dala jasna i precizna saznanja o svemu što zna i u šta je sigurna.

– Svedok ima obavezu da pred sudom iznese saznanja koja ima jasno i neposredno. Svedok je jasno odgovarala na ono što je čula, nije odgovarala na pitanja o kojima nema saznanja. Smatram da je dala iscrpan odgovor i usmerila tok postupka na pravilnu situaciju – istakla je Filipović, javio je Kim, a prenelo portal Kossev.

Ona smatra da ukoliko bi svi naredni svedoci davali iskaze poput Božović to bi dovelo do rasvetljena slučaja.
S druge strane, branilac optuženog Nedeljka Spasojevića, advokat Faruk Korenica navodi da je Ksenija Božović preplašena.

– Nije bila iskrena kao što je bila u fazi istage, kada je pred policijom i tužiocem govorila o konkretnim stvarima. Kada su u pitanju odgovori na krunska pitanja u vezi sa slučejem – ili je zaboravila, ili ne zna. Svedok ne pominje ni jednog od okrivljenih, smatram da će ubuduće neke stvari da se razjasne. Potvrđujem da su ovi ljudi (osumnjičeni) žsitne ribež“, rekao je nakon ročišta Korenica, javio je Kim.

Ispitivanje Darka Savića i Bojana Božovića, novih svedoka u slučaju ubistva Ivanovića, zakazano je za sutra s početkom u 9.30 časova.

Saslušanje svedoka tužilaštva u postupku protiv optuženih za umešanost u ubistvo Ivanovića počelo je 30. avgusta ove godine, a na spisku je njih 28, uključujući tri zaštićena.

Na prvom ročištu ispitana sa dva svedoka – taksisti. Iako je bilo najavljeno, prekjučerašnjem ročištu nije prisustvovala partnerka Olivera Ivanovića, Milena Popović, zbog zdravstvenih razloga.

Tom ročištu nisu prisustvovali ni Marina Ivanović, bivša Oliverova supruga, kao i sin Nikola, koji su prethodno predstavljali porodicu u svojstvu oštećene strane.

Porodicu Ivanović će, kako je ranije saopšteno, od sada predstavljati advokat Milan Bigović.

Advokati okrivljenih od početka postupka ostaju pri svojim ranijim iskazima – da njihovi branjenici nisu krivi i da oni koji su u pritvoru treba da se puste da se brane sa slobode.

Smatraju da je optužnica teško dokaziva i da nije potkrepljena. Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u prostorije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

U trećoj optužnici Specijalnog tužilaštva spominju se Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, koji su označeni kao vođe kriminalne grupe koja se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića.

Oni, međutim, nisu obuhvaćeni optužnicom zbog toga što kosovsko zakonodavstvo ne dozvoljava suđenje u odsustvu, a zbog čega je ujedno avgusta 2020. godine i podnet nalog za hapšenje Radoičića.

Isti ovaj nalog, međutim, ukinut je početkom godine, a po zahtevu Specijalnog tužilaštva Kosova upućenom Osnovnom sudu u Prištini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari