Predstavnici lokalne samouprave Požarevca, predvođeni gradonačelnikom Miodragom Milosavljevićem i predsednikom Skupštine grada Miomirom Ilićem, obišli su prošlog četvrtka radove na izgradnji sekundarne mreže fekalne kanalizacije u Mesnoj zajednici „Gornja mala“ i radove na vodovodnoj mreži u selu Petka.

Direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“, Nenad Ratić, je na gradilištu u MZ „Gornja mala“ obavestio da su u toku završni radova na izgradnji mreže fekalne kanalizacije u ulicama: Oslobodioci Požarevca, Nikola Sikimić, Miloš Savić, Narodni front i 27. april. – Ukupna dužina kanalizacione mreže je 560 metara, vrednost čitave investicije je 5 miliona 800 hiljada dinara, dok su sredstva obezbeđena iz budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine. Izgradnjom ove kanalizacione mreže, grad Požarevac je još jednom pokazao da ima razumevanja za potrebe građana koji žive, ne samo u centralnim delovima grada, već i na periferiji. Takođe, izgradnja ove kanalizacione mreže je višestruko korisna, kako zbog poboljšanja kvaliteta života građana, tako i zbog očuvanja životne sredine i smanjenja zagađenja. Izvorište „Meminac“ je 2000. godine zatvoreno zbog neizgrađene fekalne kanalizacije u ovom području. Pored izgradnje kanalizacione mreže u ovom delu grada, gde je skoro 80 posto kanalizacije odrađeno, grad Požarevac i Fond za zaštitu životne sredine finansiraju i izgradnju kanalizacije u drugim delovima grada. Obezbeđena su sredstva za izgradnju crpne stanice 7 u MZ Sopot, kolektora koji povezuje crpne stanice 6 i 7, crpne stanice 8, ali i sredstva za izgradnju fekalnog kolektora do Zabele, čime ćemo stvoriti uslove za izgradnju mreže sekundarne kanalizacije u čitavom tom delu grada i time poboljšati kvalitet života svih naših građana, naglasio je Ratić.

Radovi na izgradnji fekalne kanalizacije, uskoro će biti završeni, i time će biti opravdana jedna velika investicija, započeta pre deset godina-Južni fekalni kolektor, čija je vrednost u to vreme bila preko milion i 400 hiljada maraka… Predsednik Fonda za zaštitu životne sredine Žarko Pivac, kaže, da su u okviru Fonda, određena sredstva izdvojena i za MZ „Radna mala“, tako da će i u ovom naselju, kanalizacija biti završena u još dve ulice, Skadarskoj i Rade Slobode.

– Iznos tih sredstava je oko milion i 800 hiljada dinara. Takođe, urađen je i projekat za prvu i četvrtu fazu Skadarske ulice. Opredelili smo milion i 900 hiljada dinara za završetak Ohridske ulice, tako da bi i izgradnja fekalne kanalizacije u MZ „Radna mala“ bila kompletirana. Nastavićemo da izlazimo u susret građanima, ali poštujući zahteve i prioritete koje nam odredi sama struka – istakao je Pivac.

Na gradilištu vodovodne mreže u Petki, predstavnici lokalne samouprave uverili su se u završetak ove investicije. Predsednik budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine, Žarko Pivac, podsetio je da je grad Požarevac, preko Fonda za razvoj, u izgradnju vodovoda u Petki uložio 3 miliona i 200 hiljada dinara, dok je iz Fonda za zaštitu životne sredine, prošle i ove godine, za te namene izdvojeno 25 miliona i 800 hiljada dinara, tako da cela ova investicija košta oko 29 miliona dinara.

– Moram da istaknem, a nije vezano za Petku, da će određena novčana sredstva, biti usmerena i na vodosnabdevanje u selima Bubušinac i Maljurevac. To je stav Skupštine grada, a mi smo tu, da preko fondova i iz budžeta to i realizujemo… Fond će se potruditi da već u decembru usvoji program korišćenja sredstava u narednoj, 2011. godini. Politika grada je da sve investicije koje se započnu budu realizovane do kraja – rekao je Pivac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari