Zbog odlaganja vojne vežbe Tegeltija smenio ministra odbrane, konačnu reč daje parlament BiH 1Foto: Beta/Kemal Softic

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija doneo je danas odluku o smeni ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, saopštio je Savet ministara BiH.

„Predsedavajući Saveta ministara, koji je odgovoran za usklađivanje ustavnih odnosa Saveta ministara sa radom Predsedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, entitetima i Brčko Distriktom, kao i za usklađivanje rada Saveta ministara, odluku o smeni ministra odbrane BiH doneo je nakon što je ministar Podžić prekršio Zakon o odbrani BiH u načinu rada i odlučivanja i jednostranim potezima narušio vladavinu prava i unutrašnje poverenje, te diplomatske odnose i inostranu saradnju“, navedeno je u saopštenju.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija odluku o smeni ministra Podžića uputio je Parlamentarnoj skupštini BiH, u čijem radu od nametanja zakona zabrane o negiranju genocida ne učestvuju poslanici stranaka iz Republike Srpske.

Predsedavajući Saveta ministara BiH može pokrenuti postupak za smenu ministra, ali konačnu reč o tome donosi Parlamentarna skupština BiH.

Ranije danas je od Podžića zatražio da stavi van snage svoju o odgađanju zajedničke vojne vežbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije „Manjača 21“.

Podžić je kao razlog za odgađanje vojne vežbe naveo pogoršanu epidemiološku situaciju i u BiH i u Srbiji, ističući da je veoma mali broj pripadnika Oružanih snaga BiH vakcinisan protiv korona virusa, te da ne želi da rizikuje proširenje zaraze.

Vojna vežba trebalo je da bude održana od 9. do 16. oktobra na Manjači kod Banjaluke i bila bi to prva zajednička vežba ove dve vojske na tlu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari