Zbog vandala će Kreativni park u Kragujevcu biti zatvoren tokom noći 1Foto: Grad Kragujevac

Kreativni park u Kragujevcu od sada će se svakog dana zatvarati u 22 časa, a gradska Komunalna milicija će pojačati nadzor ovog prostora.

Ovo su najnovije mere koje je Grad doneo u cilju sprečavanja uništavanja mobilijara i sprava na dečijem igralištu.

Naime, Kreativni park, namenjen za igru i rekreaciju najmlađih Kragujevčana, već nekoliko puta je bio na meti vandala koji su lomili postavljene sprave za rekreaciju.

Radi bezbednosti dece i njihovih roditelja, koji provode slobodno vreme u parku, biće postavljena i odgovarajuća led rasveta, na onim mestima na kojima je sada nema, najavio je član Gradskog veća za sport Predrag Stevović.

Zbog vandala će Kreativni park u Kragujevcu biti zatvoren tokom noći 2
Foto: Grad Kragujevac

On je nakon pritužbi građana da je deo sprava u Kreativnom parku polomljen i gotovo neupotrebljiv obišao park, zajedno sa predstavnicima Komunalne policije i SPD Radnički, koje upravlja parkom.

– Tokom noći u Kreativnom parku se okupljaju društveno neodgovorni pojedinci zbog čega će Komunalna milicija pojačati kontrolu ovog prostora. Ukoliko primete maloletna lica, tražićemo građansku odgovornost roditelja, a ukoliko su u pitanju punoletne osobe podizaćemo prekršajne i krivične prijave zbog uništavanja javne svojine, istakao je Stevović.

Kao hitnu meru grad je opredelio pola miliona dinara kojim će SPD Radnički obnoviti uništeni mobilijar i sprave, a Stevović ističe da je taj novac mogao da bude potrošen u neke druge svrhe da smo svi odgovorniji kao pojedinci.

– Grad ulaže novac u izgradnju novih dečijih igrališta i otvorenih terena za male sportove i mi moramo da sprečimo da isto toliko novca ulažemo u obnovu tih igrališta, rekao je Stevović.
Kreativni park je, prema rečima direktora SPD Radnički Bratislava Urakovića, imao rekordnu posetu ove godine.

– Sugrađani u najvećoj meri koriste park na pravi način, ali ima i neodgovornih posetilaca. Do sada smo bili blagi, a vrata parka su bila otvorena i noću. Od sinoć smo krenuli sa zatvaranjem. Danas ćemo instalirati lampe sa senzorima i video nadzorom i u kratkom roku sanirati učinjenu štetu na spravama, istakao je Uraković.

Komunalna milicija će, u skladu sa Zakonom i zakonskim ovlašćenjima koja se odnose na zaštitu gradskog mobilijara i imovine grada koja se uništava, pojačati nadzor nad Kreativnim parkom.

Po rečima Dejana Iskrenovića, načelnika Komunalne milicije, ukoliko u parku zateknu maloletna lica biće pozvana policija i Centar za socijalni rad, koji će dalje preduzeti nadležnosti iz svojih oblasti.

Da podsetimo, Kreativni park otvoren je u aprilu 2017. godine. Nalazi se između Gradskih bazena i Fakulteta inženjerskih nauka i prostire se na oko 10.000 kvadrata.

Park je izgrađen sredstvima koje je obezbedila Fondacija “Dragica Nikolić”, supruga bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

U izgradnju parka je uloženo 500.000 evra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari