Zdravstvo u Pomoravlju: Nema špriceva, igala, grejanja, a ni para 1Foto: Centralmedia

Dok pedijatri u Ćupriji spremaju tužbe protiv Doma zdravlja, njihove kolege iz Paraćina ne mogu mališanima da daju terapiju dok roditelji sami ne donesu igle i špriceve. U Jagodini, sa druge strane, ima svega, osim neke manje nadoknade za spremačice koje samo rade u kovid sistemu.

Nakon tekstova u lokalnim medijima o „pobuni“ u Domu zdravlja Ćuprija zbog neisplaćenih kovid nadoknada, lekari ove ustanove nisu želeli zvanično da govore.

Kako kažu oni koji su i pokrenuli akciju, ne žele da se obrate medijima, nisu tražili pažnju, govorili za lokalni sajt i ne traže pomoć javnosti.

Ipak, kako kaže zaposlena čije je ime poznato redakciji Danasa, problem postoji.

„Direktorka Doma zdravlja nije preko Fonda prijavila radnike pedijatrije za kovid nadoknadu i mi koji tu radimo očekujemo pravo na to i, jer radimo u kontaktu sa korona virusom, i deca su zaražena, ne samo odrasli“, objašnjava naš izvor.

Pocedura nalaže da rukovodilac treba da dostavi izveštaj o onima koji su ugroženi pandemijom, kako bi imali posebnu nadoknadu.

Zaposleni u dečijem dispanzru su više puta apelovali na direktorku, ali nisu dobili nikakav odgovor,

„Čak su odlukom Vlade i zaposleni u ustanovi socijalne zaštite dobili nadoknade, to je najnormalnija stvar. Samo direktorka iz Paraćina neće da pošalje potrebnu dokumentaciju, ne znam zašto. Radimo u strašnim uslovima, angažovan je advokat iz Beograda i moje kolege se bore za svoja prava“, kaže naš sagovornik.

Direktorka se nije oglasila ovim povodom. Na naša pitanja o ovoj temi, iz institucije kažu „ne znaju kada direktorka može da je javi, jer radi sa pacijentima, pa je zauzeta“.

Lekari koji žele da podnesu tužbe ne smeju da se potpišu imenom i prezimenom.

Paraćin: Nema osnovnog medicinskog materijala

Čitaoci lista Danas obratili su nam se žalbama da u Paraćinu ne postoje osnovna sredstva za rad medicinara.

Kako ističe naš sagovornik, Predrag Radunović, zdravsveni radnici šalju roditelje u apoteku po igle i špriceve.

„Odveli smo dete kod lekara, tamo je prepisana terapija, ali su nam rekli da kupimo igle i špric. Kako bi smo što pre došli do toga, moja supruga je otrčala do Hitne pomoći gde ima poznanike da zatraži iglu i špric, a tamo su joj isto rekli da mora do apoteke, jer špriceva i igala nema nigde u paraćinskom Domu zdravlja“, reako je Radunović.

Kako kaže, često se priča o donacijama i usavršavanjima zdravstvenih ustanova, a pacijenti ne mogu da ostvare najosnovnije usluge.

Direktorka Doma zdravlja u Paraćinu nije odgovorila na ove navode, dok direktor bolnice tvrdi da oni imaju materrijal, mada je spajanje ove dve institucije, odlukom Ministarstva zdravlja započeto u aprilu 2021. Godine i trebalo je da bude formalno završeno uvođenjem rukovodstva Zdravstvenog centra Praćin, ali taj proces još faktički nije završen, pa građani ni ne znaju kome da se obrate.

Jagodina: Ima materijala, nema para za čistačice

Iz jagodinskog Doma zdravlja kažu da materijala i zaposlenih ima, sve kovid i nekovid procedure obavljaju se regularno.

Ipak, više od deset spremačica navode se u tužbi protiv ove institucije, jer nisu dobile zaradu tokom korona virusa, a radile su preko omladinske zadruge „Duga“.

„Mnogo žena je radilo u koroni, a ni jednoj nije plaćeno. Posle prve tužbe, dobile su nadoknadu za desetak meseci, a sad smo opet morali da podnesemo tužbu koja je kod izvršitelja za još dva neplaćena meseca rada“, rekla je Jadranka Vojinović, direktorka omladinske zadruge.

Kako je objasnila, reč je o radnicama koje su kasnije primljene u radni odnos, po odluci Vlade, ali taj prvi nije isplaćen do dan danas.

Direktor Doma zdravlja, dr Darko Miletić, izjavio je za Danas da institucija radi sve što može da obezbedi plate i nadoknade.

„To je nasleđeni dug od prethodnog rukovodstva. Sve što legne na račun, trudim se da ide na plate i najpotrebnije stvari, ostavimo uvek i za dodatni medicinski materijal i opremu. Raspodelimo uvek ono što imamo prema priotiretima“, objasio je.

Međutim, iz omladinske zadruge koja tuži Dom zdravlja tvrde da je reč o dugovima iz februara i marta 2020. Godine kada je Miletić već bio direktor.

Ćuprija: Nema ni grejanja

Osim navoda o neisplaćenim kovid nadoknadama, u istim lokalnim medijima pojavili su se navodi o nedostatku grejanja, takođe bez potpisanih izjava.

Kako tvrdi izvor Danasa, sve je tačno, ali niko ne sme da se oglsi u medijima. U tom periodu vršeni su sistematski pregledi dece.

„Deca su se tresla. Za nas nije problem, ali da li je normalno da se svuče dete na sistematskom pregledu u ledenim danima bez grejanja?! Tako smo radili osam dana“, objašnjava.

Osim toga, kako tvrdi, u istom Domu zdravlja nema dezinfekcije, kroz ista vrata sa „krpom natopljenom apsesolom“ prolaze i bebe i kovid pacijenti, a poslednje mere odbrane desile su se pre više od godinu dana kada je došla međunarodna poseta i samo je tada denzifikovan prostor u koji svakondevn dolaze i kovid i nekovid pacijenti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari