Zekić: REM će odlučivati o prijavi ili pamfletu 1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podnelo juče Regulatornom telu za elektronske emitere (REM) prijavu protiv televizije Pink zbog kršenja zakona, odnosno direktnog prenosa sednice Glavnog odbora SNS-a.

NUNS je u prijavi naveo da je direktnim prenosom stranačkog skupa Pink prekršio odredbe Zakona o elektronskim medijima, gde se eksplicitno navodi da je političko oglašavanje van predizborne kampanje – zabranjeno. Pozvao je REM da pod hitno zakaže sednicu po ovom pitanju.

Olivera Zekić, članica Saveta REM-a, kaže za Danas da prijavu još nisu dobili, ali da će o njoj raspravljati kad i ako stigne.

– U redovnoj proceduri odlučivaćemo o ovoj prijavi, da ne kažem naručenom političkom pamfletu, NUNS-a. Svakako neću i ne mogu da prejudiciram ili utičem na odluku Saveta REM-a, ali sam sigurna da ceo Savet zna ono što predstavnici ovog takozvanog nezavisnog udruženja ili ne znaju, ili se prave neuki, da postoji ogromna razlika između informisanja javnosti, na koju javnost ima neopozivo pravo, i političkog oglašavanja – ističe Zekić za Danas. Ona dodaje da prenos govora predsednika države Srbije, a ne sednice Glavnog odbora stanke čiji je lider, svakako spada u informisanje javnosti.

– Izveštavanje o aktivnostima partija i njihovih predstavnika, van predizborne kampanje (koje trenutno nema, osim u maštarijama Nuns-ovaca) isključivo je u rukama uređivačke politike svakog medija. S druge strane, nešto se ne sećam da su novopečeni cenzori iz NUNS-a dizali glas i podnosili kojekakve prijave kada su svojevremeno na programima mnogih pružalaca medijskih usluga išli prenosi Glavnih odbora Demokratske i drugih omiljenih im stranaka. Ali o njihovom licemerju i dvostrukim aršinima, nekom drugom prilikom – kaže Zekić. Ona poručuje predstavnicima NUNS-a da sledeći put nađu nekog stručnog da im tumači zakone, „mada iz svega ovoga vidim da im poznavanje pravnih akata uopšte nije ni osnova, ni motiv za ovakav postupak“.

– U suprotnom bi znali da se član zakona na koji se pozivaju tiče političkog oglašavanja, a u našem Pravilniku jasno, za pismene piše, da je političko oglašavanje emitovanje reklamnih poruka. Gde su našli EPP, to valjda samo oni znaju – zaključuje Zekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari