“Zelena oaza – Subotica”: Stradao deo sadnica na Segedinskom putu i na deonici prema Đurđinu 1Foto: Fejsbuk stranica Zelena oaza Subotica

Udruženje građana “Zelena oaza – Subotica” saopštilo je da je deo sadnica koje su u prethodnom periodu zasađene duž Segedinskog puta, kao i na deonici u Starom Žedniku prema Đurđinu, stradao usled suše i nemara pojedinih poljoprivrednika.

Kako su naveli, paklene vrućine koje su nas zadesile ove godine, posebno u letnjim mesecima kada su bili dugi periodi bez padavina, a temperature u proseku 35, pa i preko 40 stepeni Celzijusa, zadale su velike poteškoće u održavanju sadnica koje su zasadili u saradnji sa organizacijom “IT Subotica 2030”.

Sadnice su zalivane zahvaljujući pomoći Dobrovoljnog vatrogasnog društva Subotica i JKP “Čistoća i zelenilo” koje je bilo prisutno sa svojom cisternom na lokacijama u Subotici, ali i drugim prijateljima Udruženja koji su pomagali u Novom Žedniku.

“Sve u svemu, sadnice su zalivane i dat je naš maksimum vezan za održavanje. Što se tiče deonice u Starom Žedniku prema Đurđinu, malo je reći da smo razočarani postupanjem poljoprivrednika koji imaju parcele nadomak drvoreda mladica koje su velikim delom oštećivali, ali i samim angažmanom ljudi sa kojima smo dogovorili zalivanje, a sa kojim su zatajili”, naveli su iz Udruženja građana “Zelena oaza – Subotica”.

“Zelena oaza – Subotica”: Stradao deo sadnica na Segedinskom putu i na deonici prema Đurđinu 2
Foto: Fejsbuk stranica Zelena oaza Subotica

Dodaju da su neke vrste dobro podnele ekstremnu sušu, dok su neke više patile i delimično stradale.

“Nažalost, deo sadnica na Segedinskom putu je stradao i zbog blizine velikog požara koji se desio letos na Radanovcu”, objasnili su iz Udruženja.

Iz Udruženja građana “Zelena oaza – Subotica” poručuju da će se u narednom periodu truditi da one sadnice, kod kojih je došlo do definitivnog zasušenja, zamene novim, a da će kod većine koja je patila i koja izgleda suvo zbog gubitka lisne mase, uraditi proređivanje i kresanje širokih krošnji, te formiranje stabla s manjim brojem grana, kako bi imale što bolji početak u proleće sledeće godine.

“Uskoro najavljujemo termin za narednu jesenju akciju podizanja drvoreda, koju planiramo ove godine nastaviti na deonici puta od Subotice prema Starom Žedniku”, poručuju iz Udruženja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari