Zelena stranka: Herbicid koji se masovno koristi u Srbiji dokazano izaziva rak

Odšteta od 289 miliona dolara

Ostavite komentar


  1. je li Glifosat kancerogen, bitno je da uzme svoj deo od onga što bi moralo biti zabranjeno za upotrebu, a ima zeleno svetlo za prodaju. Poslanici, koji na zvonce glasaju, sigurno neće ugraoziti fotelju besporebnom raspravom. Mislite da poljoprivrednik Rističević može da razume šta predstavlja upotreba herbicida Glifosata?!

  2. Teško je ograničenim ljudima dokazati da su otrovne hemikalije najveći neprijatelj zdravlju, a tome doprinose besomučno reklamiranje takvih preparata velikih proizvođača , čemu su naročito podložne starije populacije(i ako sam i ja star) – penzioneri.Za slučaj da se zabrani Glikosan , korporacije će izmisliti novo ime sa istim ili sličnim hemiskim sadržajem opasnim za okolinu.

    1. Tako je. A ako zamazivanje očiju novim imenom ne uspe , barem mi u Srbiji uvek imamo odličan rezervni izgovor za sve moguće otrove: bombardovanje i osiromašeni uranijum!

  3. I sta cemo sad…??!! Ja predlazem , Motikan ,sredstvo za borbu protiv korova i ev. moleban protiv korova,u duhu SPC…

  4. Ne zabranjuje se jer nema zamene za njega, to jedan jedini i prost razlog.
    Zato se ide na kontrolisanu upotrebu, što kod nas nije slučaj.

  5. haha neselektivni herbicid ubija a selektivni ne-da umreš od smeha. ja se bavim manjom polj. proizvodnjom i nije ekonomski isplativo uklanjati korov mehanički, jer u inostranstvu to ne rade još od 80tih. Tako je i sa fungicidima za zaštitu bilja ali su oni malo manje opasni (ali na duze vreme?) Ali većina naroda to sama traži birajući lepe proizvode bez pećki i sjajne a to bez hemije nema a samim tim i bez posledica po ljudski rod.

  6. U SAD, parnicni sudovi odlucuju po principu „preponderance of evidence“, koji se moze interpretirati da postoji vise od 50% sanse da je tuzilac (osteceni) u pravu. U nauci, hipoteza se odbacuje samo ako postoji barem 95% (ili 99%, ili cak i vise) sanse da nije tacna. Takodje, u mnogo slucajeva, uspeh na sudovima zavisi do vestine advokata, a sudija i onako nije obucen da se razume u naucne cinjenice i o njima presudjuje. U takvom svetlu treba gledati i presudu protiv „Monsanta“. Inace, to sto „Monsanto“ proizvodi i GMO nije puno relevantno; uostalom, da ne idemo dalje, „Crvena zastava“ iz Kragujevca je nekada proizvodila i odlicne pistolje i ne-bas-tako-odlicna vozila „Yugo“…

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.