Od izlivanja amonijaka do tragedije kod Niša: U poslednjih šest godina železničke nesreće odnele dvadeset života 1Foto: Beta/Milan Timotić

Vest da su u sudaru dva voza kod Odžaka povređene 52 osobe usledila je svega četiri dana nakon što su mediji objavili da je jedan muškarac poginuo na pružnom prelazu kod Velike Plane. Ne računajući ta dva incidenta, u poslednjih šest godina u Srbiji, železničke nesreće odnele su 19 života, pokazuju podaci republičkog Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju (CINS). U istom perodu, teže su povređene 34 osobe.

Prošle godine, dogodila se samo jedna ozbiljna nesreća prema klasifikaciji CINS-a, ali je ona bila veoma zapažena. Naime, 25. decembra 2022. godine na magistralnoj pruzi “Niš – Dimtrovgrad – državna granica” kod Pirota je iz šina iskliznulo šest kola voza firme “Srbija Kargo”. Sva kola bila su natovarena amonijakom.

Trinaesta kola

Kako se navodi u izveštaju Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju, nakon iskliznuća voz je prešao još približno 132 metra. Iz trinestog kola došlo je do otpuštanja amonijaka. Kao posledica ovoga dve osobe su izgubile život, a devet ljudi je teže povređeno.

Imajući u vidu da još uvek nije objavljen izveštaj za 2023. godinu nije poznat nalaz Centra šta je uzrok ove nesreće. Ta deonica pruge je bila zatvorena za saobraćaj do 14. januara ove godine. Nakon otvaranja, poslat je nalog da se tom deonicom vozi lagano, ograničena je maksimalna masa vozova na 1200 tona i uvedena zabrana prevoženja amonijaka.

U 2021. godini dogodile su se dve veoma slične nezgode. Najpre, je u februaru na stanici u Maloj Krsni poginuo radnik kada je na njega naleteo manevarski sastav. U julu je od udara manevarskog sastava poginuo radnik u Obrenovcu.

Godinu pre toga obeležili su naleti vozova na drumska vozila. Ukupno je bilo tri takve nesreće, a živote su izgubile četiri osobe. Najpre je u januaru u Pančevu na pružnom prelazu kod NIS-ove rafinerije voz udario u automobil. U julu se to dogodilo kod Petlovače, a u decembru kod Bajmoka.

Sinonim za železničke nesreće

U junu 2019. godine na stanici u Resniku se dogodila tragedija kada je muškarac poginuo iskačući iz voza u pokretu. Kako su pisali mediji, u pitanju je bio mašinovođa koji se vozio kao putnik. On je navodno pokušao da iskoči iz voza na stanicu, ali je nezgodno stao i završio pod vozom.

Sinonim za železničke nesreće u Srbije je svakako ona iz decembra 2018. godine na pružnom prelazu u Donjem Međurovu u blizini Niša. Tada je voz prepolovio autobus Niš-ekspresa usmrtivši sedam osoba dok je njih 19 bilo teže povređeno. U autobusu je, kako su pisali mediji, bilo dosta dece koja su išla u školu. Vozač autobusa je pravosnažno osuđen na osam godina zatvora.

Od izlivanja amonijaka do tragedije kod Niša: U poslednjih šest godina železničke nesreće odnele dvadeset života 2
Foto: N1

Iste godine je u Obrenovcu poginuo radnik od naleta manevarske lokomotive.

Najzad, 2017. godine, što je godina u kojoj je formiran Centar za istraživanje nesreća u saobraćaju, bile su dve ozbiljne nesreće. Obe su se odnosile na sudar automobila i voza na pružnom prelazu i u obe je poginula po jedna osoba.

Niko životno ugrožen

Kako su saopštili iz Infrastrukture Železnice u petak nešto pre 19 časova na regionalnoj pruzi Novi Sad – Odžaci – Bogojevio između Ratkovice i Odžaka došlo je do naleta putničkog voza na teretni.

“Prema informacijama u ovoj nesreći 51 osoba je zatražila lekarsku pomoć (48 putnika i 3 železničara na službi na vozu), od čega je nakon trijaže i dijagnostike 10 osoba zadržano na bolničkom lečenju, pri čemu su dve osobe sa težim telesnim povredama (jedan putnik i jedan železničar). Po informacijama iz somborske bolnice, stanje svih pacijenata je stabilno i niko nije životno ugrožen”, saopštili su iz Infrastruktura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari