Obdukcija dokazala dve žrtve, opasna hemikalija i dalje curi...: Šta se dosad zna o izlivanju amonijaka kod Pirota? 1foto FoNet

Obdukcija srpskog i bugarskog državljanina koji su preminuli u vreme akcidenta kod Pirota pokazala je da postoje tragovi trovanja amonijakom, s tim što turski državljanin ima i teške fizičke povrede od pada, potvrdili su nezvanični izvori bliski niškom Zavodu za sudsku medicinu.

Muškarac B. J. (74), iz pirotskog sela Sopot, pronađen je u nedelju uveče, neposredno nakon što su četiri vagon-cisterne sa amonijakom iskliznule iz šina na pruzi Niš-Dimitrovgrad kod Pirota, a iz jedne od njih počeo da curi amonijak, stvarajući gust oblak otrovnog dima.

On je pronađen u svom vozilu koje je sletelo sa puta na ulazu u Pirot, a smrt je konstatovana u Opštoj bolnici u to gradu.

Telo turskog državljanina D. P. (55) pronađeno je jutro nakon nesreće, ispod nadvožnjaka, nedaleko od mesta na kojem se dogodio akcident.

Prema rečima ministarke Danice Grujičić, muškarac B. J. je bio dugogodišnji kardiološki pacijent a imao je i neurohirurške tegobe, pa je postojala dilema da li je preminuo od posledice trovanja amonijakom ili od osnovne bolesti.

Turski kamiondžija je pao sa nadvožnjaka verovatno u pokušaju da se spasi od oblaka otrovnog gasa koji se pojavio na putu, spekulisali su mediji.

Prevrnuta cisterna u kojoj se nalazilo 45 tona amonijaka i dalje ispušta opasan gas jer je nemoguće zatvoriti rupu nastalu prilikom izletanja sa pruge, rekli su u pirotskom Štabu za vanredne situacije.

Kompanija ‘Eliksir’ koja je vlasnik amonijaka u 20 vagon- cisterni u teretnom vozu, od kojih iz jedne curi amonijak, saopštila je dan nakon akcidenta da “još uvek nije procenjena iscurela količina amonijaka, ali da se pretpostavlja se da je u pitanju količina od oko 20 tona“.

Voz sa sa oko 900 tona amonijaka putovao je iz Bugarske ka Prahovu i Šapcu.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, koji je i komandant Štaba za vanredne situacije, kazao je da vanredna situacija u tom gradu, uvedena neposredno nakon nesreće, ostaje na snazi sve dok cisterne sa amonijakom ne budu uklonjene sa pruge i lokacije na kojoj su se prevrnule.

Poslednja će biti uklonjena cisterna iz koje curi amonijak, rekao je on.

Vasić je, takođe, saopštio da će osnovne i srednje škole i predškolska ustanova „Čika Jova Zmaj“ od danas raditi.

On je u saopštenju koje je potpisao kao komandant pirotskog Štaba za vanredne situacije naveo da od danas neće raditi samo isturena odeljenja Osnovne škole ”Dušan Radović”, u selu Staničenje, Sopot i Crvenčevo, koja su blizu mesta akcidenta.

Štab je sinoć doneo ovakvu odluku “na osnovu izveštaja Instituta za javno zdravlje Republike Srbije ‘Dr Milan Jovanović Batut’ i Agencije za zaštitu životne sredine”.

“Važno je pomenuti da je u navedenom Izveštaju konstantovano da nema rizika za javno zdravlje i da stanovništvo Pirota može da nastavi sa uobičajenim dnevnim aktivnostima, što uključuje radne i školske obaveze”, navodi se u saopštenju Štaba.

Škole i vrtići nisu radili od ponedeljka, iz preventivnih razloga, kako je tada rečeno.

Grad Pirot je proglasio vanrednu situaciju u nedelju uveče, a od ponedeljka škole i vrtići nisu radili.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović izjavila je nakon jučerašnje sednice Štaba za vanredne situacije da je merenje prisustva amonijaka u vazduhu u tom gradu tokom predhodne noći pokazalo da su rezultati ispod graničnih vrednosti i da nema razloga za paniku.

“Agencija za zaštitu životne sredine je merila i kvalitet vode i uzeti su uzorci sa dve lokacije u Nišavi i sa prve je kvalitet druge kategorije od ukupno pet, što je više nego zadovoljavajuće. Na drugoj lokaciji u Nišavi je kvalitet blago lošiji i računa se kao treća kategorija”, rekla je ministarka, koja je u Pirot došla 17 sati nakon akcidenta.

Niški Štab za vanredne situacije sinoć je, međutim, prvi put saopštio da je u Nišavi povećana koncentracija amonijaka.

“Zbog povećane koncentracije amonijaka, koje su utvrdile analize Instituta za javno zdravlje Niš i JKP ‘Naisus’ zabranjena je upotreba vode iz Nišave za rekreaciju, ribolov, kao i korišćenja ulova iz reke i njene neposredne blizine“, navodi se u saopštenju niškog Gradskog štaba.

U njemu se navodi da je zabranjena i upotreba vode za piće iz individualnih bunara pored Nišave.

„Voda za piće iz javnog vodovoda u Nišu je ispravna za piće i pod redovnim je i svakodnevnim praćenjem Instituta za javno zdravlje Niš na 30 lokacija“, navodi se.

Gradski štab je dodao da u vazduhu na području Niša nema povećane koncentracije amonijaka.

Ovaj štab je prethodno saopštio da je odmah nakon akcidenta u Pirotu, iz preventivnih razloga isključena sa mreže fabrika vode u Nišu, a korišćenje vode iz izvorišta Medijana privremeno obustavljeno, što nije ugrozilo vodosnabdevanje građana.

Povećane koncentracije amonijaka u Nišavi usledile su nakon akcidenta kod Pirota.

Zvaničnici Pirota kazali su da nijedna iskliznula cisterna nije završila u Nišavi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari