Da li ima žrtava usled curenja amonijaka kod Pirota - i dalje nepoznato 1Foto: FoNet N. Paunović, Pirot plus online

Da li je i koliko žrtava odnelo iskliznuče četiri vagon-cisterne na pruzi Pirot-Dimitrovgrad, kod mesta Sopotski Han, juče popodne, od kojih je iz jedne iscureo amonijak, koji se raširio kroz atmosferu, te stvorio “otrovni oblak” iznad i pored Pirota, izazvavšvi uznemirenje građana – za sada je neizvesno.

I podaci o broju onih koji su imali simptome trovanja amonijakom je različit, u zavisnosti od ustanove ili organa koji su ih saopštavali.

Osnovno javno tužilaštvo u Pirotu saopštilo je da postoji sumnja da je jedan muškarac “preminuo od posledica gušenja”.

Direktor Opšte bolnice u Pirotu Goran Petrović precizirao je da je sinoć u neposrednoj blizini ovog grada pronađen mrtav stariji muškarac, inače hronični srčani bolesnik, u vozilu kojim je sleteo s puta, te da će obdukcija utvrditi uzrok smrti.

„Reč je o starijem čoveku koji je bio poznat službi prijema i zbrinjavanja kao srčani bolesnik. Da li se on zbog ovih događaja uspaničio pa je sleteo sa puta, da li je preminuo od posledica udesa ili udisaja amonijaka znaće se posle obdukcije. On je dovezen kod nas u teškom stanju i nešto kasnije je preminuo. Zbog aktuelnih vanrednih događaja u Pirotu, ova nesreća je prošla neprimećeno, a pacijent je možda mogao da bude spašen da je ranije uočeno vozilo u kojem se nalazio”, rekao je Petrović.

Nenad Paunović, vlasnik i novinar lokalnog portala Pirot Plus, pronašao je još jedno telo, pored pruge ispod nadvožnjaka, u neposrednoj blizini mesta gde je iscureo amonijak.

Telo je pronađeno jutros rano, a pojedini mediji su javili da je reč o turskom državljaninu, vozaču kamiona, koje će takođe biti poslato na obdukciju, kako bi se utvrdilo, kako je navedeno, da li je smrt posledica trovanja amonijakom ili pada sa nadvožnjaka, ukoliko je pokušao da beži kako bi se spasao.

Pirotsko OJT je takođe saopštilo da je preksinoć na državnom put broj 259 došlo do lančanog sudara zbog gustog dima koji je nastao emitovanjem amonijaka u atmosferu, u kojem je jedna osoba zadobila teške telesne povrede, a tri sobe lakše povređene.

Gust dim zbog izlivanja amonijaka proširio se i na državni put prvog reda A4, saopštilo je OJT.

Prema navodima tužilaštva, u pirotsku bolnicu primljena je ukupno 41 osoba, od kojih 38 sa simptomima gušenja i tri koje su povređene u ovoj saobraćajnoj nezgodi, dok je 15 osoba zbrinuto u Univerzitetskom kliničkom centru Niš, među kojima je i troje dece.

Sektor za vanredne situacije je, pak, saopštio da je hospitalizovana ukupno 51 osoba sa simptomima trovanja amonijakom, od čega su dve imaju teže simptome.

Iz pirotske bolnice i niškog UKC su bili saglasni da su svi oni stabilnih vitalnih paramatera i da niko nije bio životno ugrožen.

U vreme objavljivanja ovog teksta u niškom UKC su kazali da je na lečenju ostalo još njih devetoro- šestoro odraslih i troje dece.

Nesreća se dogodila juče u 17.30 časova, kada su iz šina iskliznule četiri cisterne, od kojih je iz jedne iscurio otrovni amonijak, koji je otišao u atmosferu.

Iz te cisterne amonijak ipak nije otišao u reku Nišavu, kako su stručnjaci prvobitno pretpostavili zbog gustog dima koji se stvorio na mestu akcidenta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari