Prevrnuo se vagon-cisterna sa amonijakom: U bolnici 51 osoba zbog simptoma trovanja, zatvoren auto-put, policija apeluje da se ne izlazi napolje 1Foto: Screenshot/YouTube

Pedeset i jedna osoba je hospitalizovana sa simptomima trovanja amonijakom, od čega dve imaju teže simptome, rekli su u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije, prenosi N1.

Kako javlja reporterka N1, većina osoba je zbrinuta u Opštoj bolnici u Pirotu.

Danas u 16.36 časova, na delu magistralne pruge Niš – Dimitrovgad, izmeđi Pirota i Staničenja, van naseljenog područja, došlo je do prevrtanja jedne vagon cisterne tovarene amonijakom.

Iz policije apeluju na građane koji žive u blizini da ne napuštaju svoje domove i da ne izlaze napolje.

U Pirotu je večeras zbog ovih dešavanja proglašena vanredna situacija, a deca sutra neće ići u školu.

Zbog prevrtanja kompozicije od 20 vagona-cisterni, od kojih je najmanje jedna završila u Nišavi kod pirotskog sela Staničenja, iz preventivnih razloga isključena je sa mreže fabrika vode u Nišu, a korišćenje vode iz izvorišta Medijana je privremeno obustavljeno, saopšteno je večeras na zvaničnom sajtu grada Niša.

„Prvi rezultati uzorkovanja  pokazuju da voda u Nišavi u Nišu nije kontaminirana. Snabdevanje Niša je uredno jer vode u izvorištima i rezervoarima ima dovoljno“, navedeno je na sajtu Grada.

 U saopštenju se dodaje da niški Vodovod  „preduzima sve preventivne mere i redovnu kontrolu vode koju će od jutra kontrolisati i Institut za javno zdravlje“.

Večeras su u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu rekli da je u toj ustanovi hospitalizovano desetoro pacijenata, na odeljenju reanimacije i odeljenju toksikologije.

Dvoje pacijenata je pušteno kući, dodali su oni.

Svi hospitalizovani su bili stabilnih vitalnih parametara sa nadražajnim simptomima i blagim hemijskim opekotinama, prenela je reporterka N1.

Kako kažu u niškom kliničkom centru, sve hospitalizovane osobe su srpski državljani.

Vlasnik portala Pirot Plus Online je Nenad Paunović izjavio je za N1, pozivajući se na informacije iz prijemnog odeljenja Opšte bolnice u Pirotu, da su četiri ekipe Hitne pomoći na terenu, da se osobe koje se žale na trovanje amonijakom stalno dovoze, i da je angažovano sve raspoloživo osoblje.

„Piroćanci su u strahu, niko da ne izlazi iz kuće“, ističe Paunović i dodaje da je oko 19.30 evakuisana i kompletna druga smena u fabrici Tigar tajers i svi radnici su poslati kućama.

Saobraćaj između Pirota i Bele Palanke na auto-putu i magistralnom putu je u prekidu zbog slabe vidljivosti i dimne zavese, a alternativni putni pravac je preko sela Ponor, prenose Južne vesti.

„Radi se o teretnoj kompoziciji koja svakodnevno saobraća na ovoj deonici, prevozeći sirovine iz Bugarske za Prahovo i Šabac. Teretna kompozicija je u svom sastavu imala dvadeset vagon cisterni, koje su u vlasništvu kompanije Eliksir“, dodaje se u saopštenju Srbija Kargo.

Na lice mesta su izašle ekipe MUP – a, kao i pripadnici vatrogasne službe Sektora za vanredne situacije, koji su zatvorili prilaz mestu iskliznuća u krugu od četiri kilometra.

Železnički saobraćaj je trenutno u prekidu.

Zajednička železnička komisija za isleđenje vanrednih događaja Infrastrukture železnice Srbije i Srbija Karga, utvrdiće uzrok ovog akcidenta.

Uputstvo za građane

Gradski štab za vanredne situacije Pirota je nakon prevrtanja vagon- sisterne sa amonijakom izdao uputstvo građanima o tome kako da se ponašaju u ovakvoj situaciji.

U uputstvu se navodi da treba napustili ugroženu zonu ili stan “kretanjem normalno u odnosu na pravac kretanja oblaka na udaljenost od jednog kilometra”.

“Ako je otrovni oblak veoma blizu, stan ne napuštati, već preduzeti mere njegove hermetizacije, zatvaranja prozora i vrata, kretanje po stanu svesti na minimum, pripremiti maske sa tamponima od gaze ili druge tkanine”, dodaje se.

Štab naglašava da treba voditi računa da amonijak ne dospe u vodotokove- reni bunare, crpišta, reke, potoke i slično, s obzirom da je već u koncentranciji od 0,3 miligrama po litru opasan za ribe i planktone.

“Treba izbegavati upotrebu vode za piće sa otvorenih nalazišta i javnih česmi, s obzirom da se oblak amonijaka lako rasvara u vodi pa postoji mogućnost da se na ovaj način amonijak unese u organizam”, navodi se u uputstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari