Vanredna situacija u Pirotu ostaje na snazi, građanima preporučeno da ne napuštaju domove, auto-put verovatno neće biti deblokiran 1foto FoNet/Zajedno

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić saopštio je da vanredna situacija koja je proglašena sinoć zbog curenja amonijaka iz vagon cisterne koja je iskliznula iz šina na pruzi Pirot- Dimitrovgrad ostaje na snazi, ocenjujući da je “situacija pod kontrolom ali nije sanirana”.

“Najvažnije je da smo formirali komisiju koju će voditi Anita Dimovski, pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u kojoj će biti i predstavnici Sektora za vanredne situacije, vlasnika robe i grada Pirota, a od koje gradski Štab za vanredne situacije očekuje instrukcije za dalje postupanje, odnosno da li će biti produžena vanredna situacija, da li će deca od sutra ići u školu ili prelaze na onlajn nastavu, i slično. Odluke će zavisiti od stanja na terenu, od koncentracije amonijaka na terenu, od stanja cisterni i od toga šta će reći stručne komisije i Ministarstvo infrastukture o dinamici otklanjanja ovih posledica”, rekao je Vasić na konferenciji za novinare, održanoj nakon sednice Štaba za vanredne situacije.

Vasić je kazao da su svi građani na teritoriji Pirota bezbedni, ali da je „preporuka na osnovu mišljenja Zavoda za zaštitu zdravlja da ne napuštaju kuće, a ako ih napuštaju da koriste zaštitne maske N95 sa filterima sa jačim nivooom zaštite“.

Prema njegovim rečima, trima porodicama kod mesta Sopotski han, gde je došlo do iskliznuća vagon- cisterne sa amonijakom, naložena je evakuacija, a pošto imaju domaće životinje večeras će uz pratnju policije moži da odu do svojih kuća, a da se odmah potom vrate u Pirot kod rođaka.

Vasić je ponovio da je dobra vest što cisterna iz koje curi amonijak nije završila u reci Nišavi, kako se to u prvi mah učinilo zbog dima do kojeg je došlo zbog hemijske reakcije amonijaka sa vlagom iz vazduha.

“Pola cisterne je već iscurelo u vazduh, a stručna komisina sada proverava da li je moguće njeno zaptivanje. Od komsije koju smo formirali očekujemo predlog kako da se cisterne koje su iskliznule iz šina- njih ukupno četiri od 20 koje su prevozile amonijak, dislociraju na bezbedan način“, kazao je.

On je kazao da ne veruje da će deo auto- puta E-80, koji je blokiran zbog akcidenta sa amonijakom, a na kojem se preusmerava saobraćaj na deonici petlja Pirot zapad – petlja Bela Palanka i na državnom Pirot – Bela Palanka, biti deblokiran u toku dana, a da će se “za sutra videti”.

Ponovio je, takođe, da je merenje na pet mesta u Pirotu pokazalo da je koncentracija amonijaka „nula“, a da je blizu mesta događaja „povećana“.

Najavio da će Pirot dobiti mobilne aparature za merenje takve koncentracije od nadležnog sekretarijata Grada Beograda i Ministarstva za zaštitu životne sredine, te da će one biti locirane najverovatnije u industrijskoj zoni koja je najbliža mestu akcidenta.

U Sektoru za vanredne situacije su kazali da je u pirotskoj bolnici zbrinuto devetoro, a u niškom Univerzitetskom kliničkom centru 15 pacijenata zbog simptoma trovanja amonijakom, ali da su svi oni u stabilnom stanju.

U ovom Sektoru su juče kasno popodne saopštili da je ukupno 51 osoba hospitalizovana sa simptomima trovanja amonijakom, od čega dve imaju teže simptome.

Pojedini mediji javili su da je sinoć pronađen mrtav stariji muškarac, inače hronični srčani bolesnik, u vozilu kojim je sleteo s puta u blizini Pirota, te da će obdukcija utvrditi uzrok smrti, odnosno da li je preminuo od osnovne bolesti, posledica udesa ili udisaja amonijaka.

“Srbija kargo” je saopštila da je reč o teretnoj kompoziciji koja svakodnevno saobraća na ovoj deonici, prevozeći sirovine iz Bugarske za Prahovo i Šabac, a da je vagon- cisterna u vlasništvu kompanije “Eliksir“.

Zajednička železnička komisija za isleđenje vanrednih događaja Infrastrukture železnice Srbije i Srbija Karga, utvrdiće uzrok ovog akcidenta, naveli su u “Srbiji kargo”.

Šta je uzrok?

Predsednik opštine Vasić je kazao da uzrok akcidenta „još nije utvrđen, za sada se otklanjaju posledice“.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, koji je prisustvovao pirotskom Štabu za vantredne situacije, prethodno je kazao da je razlog iskliznuća voza “loša infrastruktura”.

“Još 2018. godine potpisana je rekonstrukcija,a tek u martu ove godine je raspisan tender. Razgovaraćemo zašto se čekalo toliko na rekonstrukciju“, rekao je Vesić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari