Izmerena koncentracija amonijaka u vazduhu: Kakva je situacija od jutros u Pirotu nakon prevrtanja cisterne? 1Foto: Dragan Mujan/ Nova.rs

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić rekao je da prva merenja jutros pokazuju da je koncentracija amonijaka u ovom gradu “nula”, nakon akcidenta juče popodne, kada je iz šina na pruzi Pirot- Dimitrovgrad iskliznula vagon cisterna sa ovim otrovnim gasom.

“Prva merenja pokazuju da je u Pirotu koncentracija amonijaka nula, za razliku od mesta na kojem je vagon cisterna iskliznula, gde je koncentracija veća. Iz kompozicije voza iskliznule su četiri cisterne, a iz jedne od njih curi amonijak, ali je dobro što su sve cisterne na suvom, odnosno što nijedna nije u reci. Pripadnici Sektora za vanredne situacije su još uvek na terenu i spremni su za delovanje. Sasobraćaj se na auto- putu preusmerava kako bi se izbeglo mesto na kojem je iscurela cisterna”, rekao je Vasić novinarima.

Ministar građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić, koji je danas u Pirotu, precizirao je da izvršeno merenje na pet lokacija u gradu i da “nije zabeleženo prisustvo amonijaka”.

On je apelovao da se građani pridržavaju uputstva da bi se sačuvali životi. Formirane su dve komisije da bi se utvrdilo šta se dogodilo, i izveštaji će biti objavljeni.“Loša infrastruktura je razlog iskliznuću voza, 2018. potpisana je rekonstrukcija i tek ove godine u martu raspisan tender, razgovaraćemo zašto se čekalo toliko na rekonstrukciju“, rekao je Vesić, odgovarajući na pitanje da ovo nije prvi incident na tom delu pruge.

Mediji su prethodno javili, pozivajući se na MUP, Sektor za vanredne situacije i druge izvore, da je juče u 17.30 časova, na deonici pruge od Pirota do sela Staničenja, kod mesta Sopotski han, došlo do iskliznuća vagona na kompoziciji teretnog voza koji je prevozio amonijak, od kojih je “najmanje jedan završio u Nišavi”.

Od jutros nije moguće prići mestu nesreće, javila je dopisnica Nova.rs.

Auto- moto savez Srbije je saopštio da se zbog obustave saobraćaja na auto-putu E-80, zbog akcidenta sa amonijakom, preusmerava saobraćaj na deonici petlja Pirot zapad – petlja Bela Palanka i na državnom Pirot – Bela Palanka.

“Vozila koja dolaze iz smera Niša koriste isključenje na petlji Pirot istok, a vozila koja dolaze iz smera graničnog prelaza Gradina koriste isključenje napetlji Bela Palanka i dalje se usmeravaju na alternativni putni pravac Bela Palanka – Pirot, preko mesta Ponor”, naveo je Auto- moto savez Srbije.

U AMS su naglasili da su “neophodne industrijske maske jer amonijak i dalje curi”,

Gradonačelnik Pirota Vasić je sinoć proglasio vanrednu situaciju u tom gradu, a pirotski Gradski štab za vanredne situacije objavio preporuke građanima kako da se ponašaju u takvoj situaciji, među kojima je glavna da ne izlaze iz svojih kuća.

Škole, vrtići i javne ustanove u Pirotu danas ne rade, javio je RTS.

Prema navodima medija, nad Pirotom se nakon prevrtanja vagon- cisterne video beli oblak,ali su reporter sa lica mesta jutros javili da se obrisi belog dima vide još samo na mestu nesreće.

Ministarstvo zaštite životne sredine je saopštilo da “prati situaciju na terenu, a da merenja trenutnih zagađujućih materija kao i monitoring sprovode Institut za metalurgiju iz Bora i Agencija za zaštitu životne sredine”.

U Sektoru za vanredne situacije su kazali da je u pirotskoj bolnici zbrinuto devetoro, a u niškom Univerzitetskom kliničkom centru 15 pacijenata zbog simptoma trovanja amonijakom, ali da su svi oni u stabilnom stanju.

U ovom Sektoru su juče kasno popodne saopštili su da je ukupno 51 osoba hospitalizovana sa simptomima trovanja amonijakom, od čega dve imaju teže simptome.

Pojedini mediji javili su da je sinoć pronađen mrtav stariji muškarac, inače hronični srčani bolesnik, u vozilu kojim je sleteo s puta u blizini Pirota, te da će obdukcija utvrditi uzrok smrti, odnosno da li je preminuo od osnovne bolesti, posledica udesa ili udisaja amonijaka.

“Srbija kargo” je saopštila da je reč o teretnoj kompoziciji koja svakodnevno saobraća na ovoj deonici, prevozeći sirovine iz Bugarske za Prahovo i Šabac, a da je vagon- cisterna u vlasništvu kompanije “Eliksir“.

Zajednička železnička komisija za isleđenje vanrednih događaja Infrastrukture železnice Srbije i Srbija Karga, utvrdiće uzrok ovog akcidenta, naveli su u “Srbiji kargo”.

 Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari