UKC Niš: Nakon prevrtanja vagon - cisterne sa amonijakom kod Pirota zbrinuto 15 pacijenta, od kojih troje dece, svi su stabilni 1Foto: Dragan Mujan/ Nova.rs

U Univerzitetskom kliničkom centru Niš je tokom prethodne večeri i noćas zbrinuto 15 pacijenata, od kojih troje dece, nakon nakon što je juče popodne na deonici pruge od Pirota do sela Staničenja kod mesta Sopotski han iskliznula jedna vagon- cisterna natovarena amonijakom, koji je iscureo, zbog čega je došlo do velike koncentracije tog gasa u vazduhu.

“Prema poslednjem izveštaju lekara od jutros u šest časova, svi pacijenti su trenutno stabilnih vitalnih parametara i nisu životno ugroženi”, naveli su u ovoj ustanovi.

U UKC su kazali da će četiri pacijenta biti zadržana u Urgentionom centru radi daljeg praćenja.

Ostali pacijenti zbrinuti su u intenzivnoj nezi Klinike za anesteziju, na Klinici za kardiologiju i na Klinici za dečije interne bolesti.

Šetoro pacijenata otpušteno je tokom noći na kućno lečenje.

“Sva tri deteta su stabilnih vitalnih parametara, svesna, komunikativna, ali zbog iritacije disajnih puteva, očiju i kože, biće zadržana, radi daljeg praćenja i lečenja”, naveli su u toj ustanovi.

U Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije juče kasno popodne saopštili su da je ukupno 51 osoba hospitalizovana sa simptomima trovanja amonijakom, od čega dve imaju teže simptome.

Većina građana zbrinuta je u pirotskoj bolnici.

Nad Pirotom se nakon prevrtanja vagon- cisterne video beli oblak, javili su mediji.

U ovom gradu je sinoć proglašena vanredna situacija, a deca danas neće ići u školu

Iz policije su apelovali na građane koji žive u blizini da ne napuštaju svoje domove i da ne izlaze napolje, a Štab za vanredne situacije Pirota izdao je uputstvo o tome kako da se ponašaju u ovakvoj situaciji.

“Srbija kargo” je saopštila da je reč o teretnoj kompoziciji koja svakodnevno saobraća na ovoj deonici, prevozeći sirovine iz Bugarske za Prahovo i Šabac, a da je vagon- cisterna u vlasništvu kompanije “Eliksir“.

Zajednička železnička komisija za isleđenje vanrednih događaja Infrastrukture železnice Srbije i Srbija Karga, utvrdiće uzrok ovog akcidenta, naveli su u “Srbiji kargo”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari