U Pirotu i dalje na snazi vanredna situacija: Voda ispravna za piće, očekuje se uklanjanje cisterni sa amonijakom koje će trajati danima 1foto FoNet/Zajedno

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kazao je da se “očekuje uklanjanje vagon- cisterni sa amonijakom koje nisu iskliznule iz koloseka, a da će četiri cisterne koje su ispale sa pruge, od kojih iz jedne curi taj otrovni gas, biti uklanjane kasnije”.

Eliksir grupa iz Šapca, koja je vlasnik tereta koji je prevozila kompozicija koja je prekjuče delimično iskliznula iz šina u blizini Pirota, saopštila je da još uvek nije procenjena iscurela količina amonijaka, ali da se “pretpostavlja da je u pitanju količina od oko 20 tona”.

“Očekuje nas uklanjanje vagon- cisterni sa amonijakom koje nisu iskliznule iz koloseka, i to tako što će one koje su orijentisane ka Nišu biti izvlačene u pravcu Niša, a drugog dana, one koje su ka Pirotu, biće izvlačene ka Pirotu. Onda bi trebalo sanirati prugu sa koje su uskliznule. Četiri cisterne koje su ispale iz koloseka ostaće na mestu akcidenta, pa će se sanirati kasnije”, rekao je Vasić, nakon sinoćne sednice pirotskog Štaba za vanredne situacije.

Vasić je kazao da vanredno stanje ostaje na snazi, a da će se danas odlučiti da li će škole i vrtići početi normalno da rade, što će zavisiti pre svega od rezultata merenja koncentracije amonijaka u vazduhu.

On je kazao da se upravo instaliraju dve mobilne merne stanice za merenje koncentracije amonijaka u vazduhu u Pirotu, jedna u industrijskoj četvrti, i druga što bliže mestu akcidenta, kod Sopotskog hana.

Merne stanice obezbedilo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić kazao je jutros da su najnovija merenja pokazala da u vazduhu u Pirotu nema amonijaka, a da vrtići i škole do sada nisu radile iz preventivnih razloga.

On je potvrdio da je nastavljeno curenje amonijaka u jednoj cisterni.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio je da je voda u grаdskim vоdоvоdimа u Pirоtu, Nišu i Bеlој Pаlаnci zdrаvstvеnо je isprаvnа.

„Zаvоd zа јаvnо zdrаvljе Pirоt i Institut zа јаvnо zdrаljе Niš prаtе zdrаvstvеnu isprаvnоst vоdе zа pićе kаkо u grаdskim, tаkо i u sеоskim vоdоvоdimа“, navodi „Batut“.

Institut je preporučio grаđаnimа dа vоdu bеzbеdnо mоgu dа kоristе u svојim dоmаćinstvimа u Pirоtu, Nišu i Bеlој Pаlаnci, kаkо zа pićе, tаkо i zа priprеmаnjе hrаnе.

„Nаpоminjеmо dа sе nе prеpоručuје kоrišćеnjе vоdе iz individuаlnih bunаrа u nаsеljimа u priоbаlju rеkе Nišаvе, u blizini аkcidеntа kојi sе dоgоdiо. Vоdа nе smе dа sе kоristi iz nаvеdеnih izvоrištа dо dоbiјаnjа pоtvrdе оd Štаbа zа vаnrеdnе situаciје ili Zаvоdа zа јаvnо zdrаvljе Pirоt о njеnој isprаvnоsti”, navodi se u saopštenju.

Prema izveštavanju medija, u pojedinim prodavnicama u Pirotu ima nestašice flaširane vode za piće.

Zbog prevrtanja vagona i izlivanja amonijaka na pruzi ispred Sopotskog tunela, saobraćaj je u prekidu na putu od Sopota do Pirota, saopštili su Putevi Srbije.

Alternativni putni pravac je Bela Palanka – Pirot preko sela Ponor. Drugi alternativni put je deonica Bela Palanka – Donji Striževac i Donji Striževac – Pirot.

Na autoputu, petlja Bela Palanka- Pirot na snazi je potpuna obustava saobraćaja u oba smera .

Prema dostupnim podacima, u Univerzitetski klinički centar Niš i Opštu bolnicu u Pirotu noćas i jutros se nisu javili novi pacijenti sa simptomima trovanja.

U blizini mesta akcidenta pronađen je mrtav turski državljanin, dok je jedan građanin Pirota, koji je, takođe u blizini izlivanja amonijaka, sleteo automobilom, preminuou Opštoj bolnici u tom gradu.

Njihova tela su poslata na obdukciju, kako bi se utvrdilo da li su preminuli od posledica trovanja amonijakom ili iz drugih razloga.

Nakon izlivanja amonijaka, zbog gustog dima koji se širio sa mesta akcidenta, došlo je do lanačanog sudara, u kojem je jedna osoba zadobila teške telesne povrede, dok su tri sobe lakše povređene.

Iz Sektora za vanredne situacije je nakon akcidenta saopšteno da su Opšta bolnica u Pirotu i niški UKC zbrinuli 51 osobu sa simptomima trovanja, od kojih su dve imale teže simptome.

Nesreća se dogodila u nedelju u 16.30 časova, na pruzi Niš- Dimotrovgrad, kod Pirota, kada su iz šina iskliznule četiri cisterne, od kojih je iz jedne iscurio otrovni amonijak, koji je otišao u atmosferu.

Iz te cisterne amonijak ipak nije otišao u reku Nišavu, kako su stručnjaci prvobitno pretpostavili zbog gustog dima koji se stvorio na mestu akcidenta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari