U Nišavi utvrđeno prisustvo amonijaka nakon akcidenta kod Pirota: Niški Štab za vanredne situacije zabranio upotrebu vode iz reke za rekreaciju i vode za piće iz bunara 1Foto sajt grada Niša

Institut za javno zdravlje Niš i Vodovod “Nissus” utvrdili su povećane koncentracije amonijaka u Nišavi, potvrdio je večeras Gradski štab za vanredne situacije Niša.

„Zbog povećane koncentracije amonijaka koje su utvrdile analize Instituta za javno zdravlje Niš i JKP „Naisus“ zabranjena je upotreba vode iz Nišave za rekreaciju, ribolov, kao i korišćenja ulova iz reke i njene neposredne blizine“, navodi se u saopštenju niškog Gradsklog štaba.

U njemu se navodi da je zabranjena i upotreba vode za piće iz individualnih bunara pored Nišavi.

„Voda za piće iz javnog vodovoda u Nišu je ispravna za piće i pod redovnim je i svakodnevnim  praćenjem Instituta za javno zdravlje Niš na 30 lokacija“, navodi se.

Gradski štab je dodao da u vazduhu na području Niša nema povećane koncentracije amonijaka.

Povećane koncentracije amonijaka u Nišavi usledile su nakon akcidenta pored Pirota, u nedelju u 16.30 časova, kada su iz šina na pruzi Niš- Dimitrovgrad iskliznule četiri vagon- cisterne sa amonijakom, a iz jedne od njih počeo da curi ta otrovna hemikalija.

Grada Pirota kazali su da nijedna cisterna nije završila u Nišavi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari