Osam godina zatvora za vozača autobusa koji je skrivio smrt osmoro putnika 1Foto: Beta/Saša Đorđević (Arhiva)

Osnovni sud u Nišu osudio je danas vozača autobusa “Niš-ekspresa” Milana Zdravkovića na maksimalnu zakonsku kaznu od osam godina zatvora zbog saobraćajne nesreće u kojoj je poginulo osmoro ljudi, od kojih troje dece, dok je 27 ljudi povređeno.

Zdravković je osuđen za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, a izrečena mu je i mera zabrane upravljanja motornim vozilima D kategorije u trajanju od pet godina. On je u pritvoru proveo oko tri meseca, od kada se brani sa slobode. Nesreća se dogodila 21. decembra 2018. godine na pružnom prelazu u Donjem Međurovu, kada se autobus kojim je uporavljao Zdravković sudario sa vozom.

Osuđeni vozač je u završnoj reči još jednom izjavio saučešće porodicama i naveo da žali i da se kaje što je došlo do nezgode, dodajući da “još uvek ima košmare”. Prema tvrdnjama tužilaštva, autobus kojim je upravljao se nije zaustavio na znak „stop“ ispred pruge, a vozač nije pogledao levo i desno da se uveri da li ide voz.

Kaznu od osam godina u završnoj reči je zatražio osnovni javni tužilac, dok je odbrana smatrala da odgovornost za nesreću snosi i mašinovođa, protiv koga, inače, nije podignuta optužnica.

Nakon suđenja, punomoćnik oštećenih, advokat Bratislav Stojanović, najavio je da će porodice angažovati sudske veštake i da će, ukoliko se utvrdi da postoje propusti, podneti krivičnu prijavu protiv ostalih koji su potencijalno odgovorni za nesreću. Prema njegovim rečima, to mogu biti “Infrastrukture železnice”, mašinovođa, lokalna samouprava ili druga pravna lica na koja ukažu dokazi.

Neki od članova porodica su izjavili da je presuda očekivana, a neki izrazili nezadovoljstvo visinom kazne. Srećko Kocić, otac poginule Marijane Kocić (17), kazao je da “želi da pita tužioca i advokate da li život njegovog deteta vredi jednu godinu”, aludirajući na presudu od osama godina zatvora za osam žrtava nesreće.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari