Kako su Željko Mitrović i TV Pink pre 20 godina napadali Verana Matića po direktivi Bebe Popovića? 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

List Danas pisao je 2003. godine o kampanji koju je vlasnik Pinka Željko Mitrović preko svoje televizije sprovodio prema televiziji B92 i glavnom i odgovornom uredniku te televizija Veranu Matiću. Te informacije je tada potvrdio ambasador SAD u Beogradu Vilijam Montgomeri, kom je to, kako je naveo, potvrđeno direktno od Zorana Đinđića.

Ambasador SAD u Beogradu Vilijam Montgomeri te 2003. godine potvrdio je navode nedeljnika NIN da je Vladimir Popović Beba stajao iza napada televizije Pink na televiziju B92 i glavnog i odgovornog urednika te stanice Verana Matića.

Kako je ambasador pojasnio, on je zbog toga i udaljen sa mesta šefa Biroa za komunikacije Vlade Srbije.

NIN je tada objavio šta je ambasador Montgomeri rekao o ovom slučaju, koji je bio i povod Popoviću da tuži ovaj nedeljnik.

Kako su Željko Mitrović i TV Pink pre 20 godina napadali Verana Matića po direktivi Bebe Popovića? 2
Foto: Screensot

„Kada su počeli napadi na B92 i Verana Matića, mi smo to posmatrali sa interesovanjem i zabrinutošću. U jednom trenutku, nakon što je počela serija napada u listu „Publika“ i na televiziji „Pink“, u Beogradu su se pojavili i posteri sa likom Verana Matica na kojim je pisalo nešto u smislu „Traži se“, pričao je tada Montogomeri.

On je objasnio da je to izazvalo zabrinutost zbog posledica koje su takvi napadi mogli izazvati.

„S obzirom na posledice koje je to moglo imati po ličnu bezbednost Verana Matića, to me je zabrinulo dovoljno da prilikom prvog narednog susreta pitam premijera Zorana Đindića šta zna o svemu tome. Premijer mi je bez ikakvog oklevanja rekao da Vladimir Beba Popović stoji iza tih napada. Ja sam se prilično iznenadio, i rekao sam: „Možete li mi reći nešto više“? On mi je objasnio da je Beba Popović neprekidno zvao Željka Mitrovića i zahtevao nove i nove napade na Verana Matića i na B92 i da je sve to činio potpuno bez znanja premijera“, pojasnio je ambasador.

Ovakve tvrdnje premijeru je potvrdio i sam Mitrović.

„Đinđić mi je objasnio da je lično razgovarao o tome sa Željkom Mitrovićem i da mu je on potvrdio da su pozivi dolazili od Bebe Popovića i da je pretpostavljao da premijer zna za te pozive“, prepričao je tada Montgomeri.

Đinđić je, međutim, rekao Mitroviću da „on ništa o tome nije znao, i da sa tim napadima treba prestati“, rekao je ambasador tada za NIN.

Premijer Đinđić nije tada potvrdio da li je Popović dobio otkaz ili je sam napustio Biro.

„Premijer je rekao da je Beba Popović otišao, da ne obavlja više svoj posao. Nije rekao da je podneo ostavku, već samo da više nije na poslu“, rekao je
Montgomeri.

Popović demantovao napade na medije

Vladimir Popović Beba, gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS) te 2003. godine, dematovao je tvrdnje da je ikada pretio medijima, a o slučajevima Gordane Suše i Aleksandra Timofejeva rekao je da su izuzetci.

On je tada objasnio da je na pitanje Suše odgovorio kontrapitanjem o njenoj firmi i da je „možda bio temperamentiji, što je njegov uobičajen stil“.

Ipak, kada je reč o Timofejevu, njega je, tvrdi Popović, zamolio da prenese poruku Veranu Matiću, čija je televizija, kako je naveo, ubijenog premijera proglasila lažovom godine i koja je vodila kampanju protiv Vlade.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Prema Popovićevim rečima, sukob Pinka i B92 predstavljao je odnos dve televizije i njihovu borbu za frekvencije.

On je pojasnio da su mu se poslanici DOS-a obratili i zatražili informacije o privatizaciji B92, te da je posle mesec dana Agencija za privatizaciju saopštila da je ona bila nelegalna.

Dobijane informacije Popović je, kako je tada rekao, prosledio Vladi i nije ih dao Pinku koji ih je i objavio.

Čedomir Jovanović branio Popovića

Tadašnji potpredsednik Vlade Srbije Čedomir Jovanović negirao je da je Vlada ili bilo koji njen službenik vršio pritisak na medije.

„Sve što je rečeno o gospodinu Popoviću je ili neistina ili poluistina. Taj čovek je bio najbliži saradnik ubijenog premijera i nije tačno da se on razišao sa Zoranom Đindićem“, poručio je Jovanović.

On je tada ukazao da „novinari, političari i diplomate koji tako nešto tvrde samo doprinose neukusnoj kampanji koja počiva na višeslojnim interesima medija i koja zaobilazi činjenice“.

„Pojedini mediji pokušavaju da izbegnu odgovornost za atmosferu koja je dovela do 12. marta, a tu su „i interesi i privatnih vlasnika koji svako na svoj način pokušavaju da zaštite sopstvene planove i perspektivu na koju računaju”, rekao je on,

Jovanović je tada poručio da će se Vlada truditi da promeni sve ono što je eventualno loše u odnosima sa medijima, ali je dodao da taj proces mora biti dvosmeran.

Tadašnji premijer Srbije Zoran Živković izjavio je da su privatne tužbe pojedinih vladinih službenika protiv nekih medija „lične prirode“ i da ne predstavljaju stavove i politiku Vlade Srbije u odnosu na Javno informisanje.

On je povodom sudskih postupaka koji se vode ili su najavljeni protiv pojedinih medija u Srbiji i vezivanja tih postupaka za Vladu Srbije, naveo da Vlada Srbije „nije podnela ni najavila niti jednu tužbu protiv bilo kog medija u Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari