Žene na prekretnici: Ako se ovako nastavi za 59 godina ćemo doći do potpune rodne ravnopravnosti 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Ukoliko se rodna ravnopravnost bude uvodila u sve sfere društva tempom kojim to funkcioniše od 2014. godine do danas za 59 godina doći ćemo do potpune rodne ravnopravnosti, rekla je danas predstavnica udruženja Žene na prekretnici Mima Perišić na okruglom stolu „Šest decenija do ravnopravnosti“.

Prema njenim rečima, ženama starijim od 45 godina karijera ide silaznom putanjom kako se približavaju šestoj deceniji života bez obzira što imaju višedecenijsko radno iskustvo i visoko obrazovanje.

Perišić je istakla da istraživanja njihovog udruženja pokazuju da većina žena starijih od 45 godina vremenom ne zarađuje više nego im se sa godinama plata smanjuje, a nisu retke situaciju u kojima gube rukovodeće pozicije.

Pomoćnica poverenice za zaštitu rodne ravnopravnosti Tatjana Prijić naglasila je da je najprisutnija diskriminacija u odnosu na starosnu dob i da je zato neophodno sprečiti da se ovakava praksa nastavi, jer se radi o ženama koje imaju veliko radno iskustvo i mogu biti od velike pomoći u podučavanju mladih.

Prijić je istakla da je do marta ove godine na birou za zapošljavanje bilo 425.000 ljudi, od kojih je 120.000 žena starijih od 45 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari