Žene protiv nasilja: Rodno zasnovano nasilje javlja se na različite načine i u raznim okruženjima

Ostavite komentar


  1. Nasilje ne poznaje rod, ni godine, ni veru. To je univerzalno zlo koje razume samo jedan jezik, jezik sile. U prevodu, nasilnici ce ustuknuti u 99,9% slucajeva samo pred jacim i vecim nasiljem. Samo se vi zavaravajte, dok fantazirate sa vasim jalovim pokusajima i praznim pricama, sve je vise zrtava, narocito medju zenama. Zasto? Zato sto nema ko da ih fizicki zastiti. Sa nasilnicima nema ubedjivanja, dogovaranja, apelovanja da se urazume i promene svoj nacin ponasanja, oni nece stati ni prestati sa svojim fizickim nasrtajima na zrtve, osim u dva slucaja: prvi, da se obezbedi trajno distanciranje, sto je u praksi gotovo neizvodljivo i drugi, da se nasilniku obezbedi trajni boravak u invalidskim kolicima. Sve drugo je zamajavanje i mlacenje prazne slame i svi to vrlo dobro znaju. A za sve one koji misle da je moje misljenje suvise ekstremno i necivilizovano… Objasnite to ubijenim zenama i svima ostalima koji su stradali od nasilnika svih boja i kalibara, objasnite to njihovim clanovima porodica, njihovim roditeljima, njihovoj deci i rodjacima. Da li se jos nekome cini da je pravni sistem, globalno posmatrano, podesen tako da u sustini stiti i daje veca prava ubicama, silovateljima, pljackasima i svim ostalim kriminalcima i da to nije slucajno? Zanimljivo kako su svima puna usta demokratije, ljudskih prava za sve pa i za nasilnike i ubice, samo niko ne razmislja o pravima zrtava! Prava zrtve nestaju u trenutku njene nasilne smrti. Vrlo zanimljivo. Resenje se namece samo, zar ne?

  2. Kako da objasni majka svojoj decii koja zive u Eu da je zrtva nasilja.Kako da objasni sestra bratiu koji zivi u Eu da je zrtva nasilja.Zrtve smo nasilja sto nas nije imao tko zastiti .Kako da objasnim da smo cetiri godine u sudskom postupku pricamo kako man dozivjele nasilje .Kako se osjecam kad se ne veruje iskazu zrtve vec suprotna strani u parnicnom postupku naknada nematrijalne stete. Kako se osjecam kad dovedu laznog svedoka u krivicnom postupku.Povredjene jesmo Ali da cu proci put pakla kor naknadu nematrijalne štete to nisam ocekivala.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.