Ziđin: Stalni monitoring i investicije daju dobre rezultate, poboljšan kvalitet vazduha u Boru 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

U Boru se posle puštanja u rad sistema za prikupljanje i odsumporavanje dimnih gasova kontinuirano poboljšava kvalitet vazduha, saopštila je danas kompanija Ziđin Koper (Zijin Copper Serbia).

Kako je navedeno, od avgusta do decembra 2021. godine prosečna koncentracija sumpor-dioksida iznosila je 14,8 odsto, što je ispod dozvoljene granične vrednosti u vazduhu.

„U odnosu na prosečnu koncentraciju u 2020. godini, to je smanjenje od 91,5 odsto, dok je u odnosu na parametre iz perioda od januara do jula 2021. poboljšanje 88,7 odsto“, istaknuto je u saopštenju.

Kompanija je navela i da radi na tehničkoj rekonstrukciji i izgradnji novih konvertora, novih anodnih peći i drugih postrojenja i da će biti zamenjen i elektrostatički filter u sistemu, nakon čega će kvalitet vazduh biti još bolji.

Ziđin je podsetio da je, pošto nije postojao sistem za prikupljanje i odsumporavanje dimnih i otpadnih gasova, uložio 30 miliona dolara u realizaciju tehničke rekonstrukcije i u izgradnju sistema za prikupljanje i odsumporavanje dimnih gasova, a u izgradnju i usavršavanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda uloženo je 7,1 miliona dolara.

Kako je navedeno u saopštenju, otpadne vode iz jezera Robule se, nakon što budu prečišćene, više neće izlivati u donji sliv Borske reke, a kvalitet vode u toj reci biće znatno poboljšan.

„Planirano je zapunjavanje jezera, rekultivacija i ozelenjavanje površine, a ukupna investicija procenjena je na 2,5 miliona dolara. Nakon završetka ekološkog tretmana jezera Robule, kompanija će donirati ovaj sistem Vladi Srbije ili Gradskoj upravi“, navodi se u saopštenju.

Najavljeno je da će u toku ove godine biti instalirani automatizovani onlajn sistemi za monitoring kvaliteta vode u reci Pek u Majdanpeku i u Borskoj reci u blizini Zagrađa.

U cilju uspešnijeg upravljanja prašinom Ziđin je nabavio pet cisterni za vodu i prskanje puteva, kao i šest topova za spuštanje prašine koja dolazi iz rudnika. U nabavku opreme za otprašivanje je uloženo pet miliona dolara.

Završena je ugradnja opreme za otprašivanje u rudnicima „Veliki Krivelj“, „Majdanpek“ i „Jama“, kao i na „Kriveljskom kamenolomu“, pa je količina prašine smanjena za preko 99 odsto, navodi se u saopštenju.

U toku je priprema za instaliranje opreme za otprašivanje u flotaciji rudnika „Novo Cerovo“, kao i ugradnja opreme za otprašivanje u Krečani.

Ziđin je naveo da je do januara ove godine ozelenio površinu od skoro 580.000 kvadrata i zasadio oko 130.000 sadnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari