Žigmanov: Mentalno zdravlje je ljudsko pravo koje pripada samim rođenjem 1Foto: FoNet/Ana Paunković

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov poručio je danas da je mentalno zdravlje univerzalno, ljudsko pravo i pripada svakom ljudskom biću bez razlike, samim činom rođenja.

„Ovo pravo je prepoznato i u našem Ustavu i u Međunarodnom paktu o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, nedavno ratifikovanom u Skupštini Srbije“, rekao je Žigmanov povodom današnjeg potpisivanja Memoranduma šest ministarstava Srbije o podršvi mentalnom zdravlju adolescenata i mladih.

Istakao je da mentalno zdravlje nije do skoro shvatano kao ljudsko pravo, ali „sada smo na dobrom putu da takav stav promenimo“, prenelo je njegovo ministarstvo.

Po rečima Žigmanova, „kada je ugroženo mentalno zdravlje, pitanje je trenutka kada će biti dovedeno u pitanje potpuno uživanje bilo kog drugog prava, pa primer telesnog zdravlja ili obrazovanja, jer se bez mentalnog blagostanja ne mogu se uživati druga prava u svojoj punoći“.

On je upozorio da „moramo biti svesni negativnih društvenih pojava koje su povezane sa ugroženošću mentalnog zdravlja – na prvom mestu to su stigmatizacija, predrasude i diskriminacija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari